Bruce Grobbelaar (1957)

Bruce_Grobbelaar

Bruce Grobbelaar (6 oktober 1957) was een excentrieke doelman die maar liefst negentien clubs heeft gediend. Zijn verre uitworpen en bij vlagen bizar gedrag, kenmerkten de Zimbabwaan.

Nadat Grobbelaar zijn carrière was begonnen bij Highlanders in Zimbabwe, kwam hij via de Zuid-Afrikaanse voetbalclubs Highlands Park FC en Durban City terecht in Canada, waar hij ging voetballen voor de Vancouver Whitecaps en onder meer ploeggenoot werd van de Nederlander Ruud Krol.

In 1980 kwam Grobbelaar terecht in Engeland, waar hij eerst één seizoen uitkwam voor Crewe Alexandra en vervolgens neerstreek in Liverpool.  Bij FC Liverpool brak vervolgens zijn meest glorieuze periode aan als speler en werd hij ongekend populair.In zijn dertienjarige periode als Liverpudlian (1981-1994) verzamelde Grobbelaar een hele rits aan hoofdprijzen, waaronder zes landskampioenschappen, drie FA Cup’s en een Europa Cup I. Deze laatste prijs won Liverpool na het nemen van strafschoppen en door het bizarre gedrag van Grobbelaar wisten de Engelsen AS Roma te verslaan.

De goalie deed tijdens de strafschoppenreeks namelijk alsof hij dronken was, om zo tegenstanders te misleiden. Op het moment dat de Italiaan Bruno Conti wilde aanleggen om zijn strafschop te nemen, suggereerde Grobbelaar dat zijn doellijn onder stroom zou staan. Het bizarre gedrag wat volgde werd Conti teveel en hij schoot zijn pingel over. Liverpool pakte de Europa Cup I en Grobbelaar was de grote held.

Hoewel het hoofdstuk Liverpool een groot succesverhaal lijkt, was de start wel vals. In één van zijn eerste wedstrijden voor The Reds had de doelman het niet razend druk. Grobbelaar besloot daarom in de tweede helft maar als een aap aan de lat te hangen en zichzelf zo bezig te houden. Dit viel niet goed bij een bestuurslid van Liverpool en de man kwam dit dan ook na afloop melden. “Luister jongen, dit soort gedrag accepteren wij niet bij Liverpool”, werd de Afrikaan toegesnauwd.

Nadat Liverpool en Grobbelaar in 1994 afscheid hadden genomen, versleet de keeper nog tal van clubs. Onder meer Southampton en Sheffield Wednesday konden nog genieten van de capriolen van de doelman. Grobbelaar nam in 2002 op 45-jarige leeftijd afscheid van het betaalde voetbal, maar kon het spel niet loslaten. In 2007 volgde dan ook een korte come-back bij het Engelse Glasshoughton Welfare A.F.C. Hier speelde hij echter slechts één wedstrijd. Volgens de laatste berichten staat een come-come-back voorlopig nog niet in de planning.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *