Bryan Roy (1970)

Bryan Eduard Steven Roy (12 februari 1970) was afkomstig van de Amsterdamse amateurclub Blauw-Wit. Hij debuteerde in 1987 bij Ajax waarbij hij direct scoorde. Deze dartele linksbuiten met de olijke glimlach wist een indrukwekkende carrièrre neer te zetten.

Roy, aanvallende linkervleugelspeler van beroep, maakte op 6 september 1987 zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Hij was toen zeventien jaar oud en werd als snel ‘de magiër van de Middenweg genoemd’ door zijn fabuleuze techniek. Roy speelde in vijf seizoenen 155 officiële wedstrijden voor de club. Daarin maakte hij zeventien doelpunten.

Met Ajax werd hij landskampioen in 1990 en won hij de UEFA Cup in 1992. Zijn enige Europese doelpunt maakte Roy in de halve finale van dat toernooi, toen Ajax op 1 april 1992 bij Genoa met 2-3 won. In totaal speelde hij vijftien Europese wedstrijden namens Ajax.

Roy was toen al international: hij debuteerde in Oranje in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken, thuis in september 1989. Roy speelde in totaal 32 maal voor het Nederlands elftal, waarvoor hij negen doelpunten maakte. Hij scoorde onder meer tegen Marokko, tijdens het WK van 1994.

Twee jaar eerder, tijdens het EK in Zweden, maakte hij zijn debuut op een groot internationaal landentoernooi. Zijn laatste interland speelde hij in maart 1995, thuis tegen Malta in het EK-kwalificatietoernooi.

In het seizoen ’92-’93 speelde Roy zijn laatste vijf wedstrijden voor Ajax: het Italiaanse Foggia kocht hem voor 3,5 miljoen gulden. Dit omdat hij onder trainer Louis van Gaal op een zijspoor was beland. Bij Foggia bleef hij twee seizoenen, waarin hij negentien keer scoorde in vijftig duels. Nottingham Forrest nam Roy in 1995 over van Foggia. De Engelsen hadden 7,5 miljoen gulden voor hem over.

In drie seizoenen (56 wedstrijden) maakte de Amsterdammer zestien goals. Duitsland was het volgende land dat hij aandeed. In het seizoen ’97-’98 begon hij bij Hertha BSC (Berlijn) waar hij in vijftig wedstrijden, verdeeld over 3,5 seizoen, drie doelpunten maakte. Tijdens het seizoen 2000/2001 nam NAC Breda hem over, waar hij zijn carrière aan het einde van dat seizoen afsloot, nadat hij nog eens twee treffers en veertien wedstrijden aan zijn imposante totaal had toegevoegd.

Roy was getrouwd met actrice en presentatrice Nada van Nie (‘Honneponnetje’), maar is inmiddels van haar gescheiden. Na zijn voetballoopbaan is hij begonnen met het ontwikkelen van ‘voetbalpoppetjes’ in 3D, de zogenaamde 3D-stars. Dit was verre van een groot succes want deze onderneming is na anderhalf jaar failliet verklaard. Op dit moment is hij jeugdtrainer bij Ajax. Daarnaast geeft hij voetbalcinics en is hij in te huren voor presentaties en coachings.

Foto ANP – Toussaint Kluiters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *