Cafú (1970)

Cafú

Cafú (7 juni 1970), deze speler met de mooi Braziliaanse namen is bekend geworden onder de voetbalnaam Cafu. Hij heeft de meeste Braziliaanse interlands op zijn naam staan en hij was in 2002 de eerste speler die driemaal (opeenvolgend) deelnam aan een WK-finale.

Cafú is houder van een aantal bijzondere records en feiten: geen speler won zoveel wedstijden op een WK als hij (16 van de 20) en  op het WK 2006 in Duitsland behaalde Cafú een nieuw record: hij is tot nu toe de enige speler die, als je alle WK’s meetelt, in totaal 6 gele kaarten op een WK kreeg. Ook speelde hij nog twee jaar zaalvoetbal.

De Braziliaanse verdediger was ook betrokken bij de paspoortaffaire die Italië lang in zijn greep hield. Bij de naturalisatie van de speler, tijdens het seizoen 1998-1999, zouden er valse documenten afgeleverd zijn over de Italiaanse voorouders van de vrouw van Cafú . Hij werd hiervoor echter vrijgesproken zodat hij niet de cel in hoefde.

Cafú had als bijnaam ‘Il Pendolino’. Dit omdat hij als aanvallende rechtervleugelverdediger op de rechterflank heen en weer pendelde. Tussen verdediging, middenveld en aanval. Hij begon hiermee bij het Braziliaanse São Paulo FC in 1989. Cafú begon in 1988 met voetballen voor de club van zijn geboortestad, São Paulo. Waarmee hij in 1992 en 1993 de Copa Libertadores won.

In 1995 vertrok hij naar de Spaanse club Real Zaragoza waarmee hij in datzelfde jaar de Cup Winners Cup bemachtigde. Na een korte terugkeer naar Brazilië (Palmeiras in 1996) koos Cafú er in 1997 voor om te spelen voor de Italiaanse club AS Roma. Met die club behaalde hij in 2001 de titel in de Serie A. Hij vertrok in 2003 naar AC Milan, nadat hij een aanbod van Yokohama Marinos had afgewezen.

Cafú zag in 1994 zich verkozen tot Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar. In maart 2004 werd hij door Pelé verkozen in de lijst van 125 beste nog levende voetballers.

(Foto: Flickr – Bruno Namorato)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *