KENTUDEZENOG

Cafú (1970)

Marcos Evangelista de Moraes ‘Cafú ‘ (19 juni 1970), deze speler met de mooi Braziliaanse namen is bekend geworden onder de voetbalnaam Cafu. Hij heeft de meeste Braziliaanse interlands op zijn naam staan. Ook was hij in 2002 de eerste speler die driemaal (opeenvolgend) deelnam aan een WK-finale.

Marcos is houder van een aantal bijzondere records en feiten: geen speler won zoveel wedstrijden op een WK als hij (16 van de 20) en  op het WK 2006 in Duitsland behaalde Marcos Evangelista de Moraes een nieuw record: hij is tot nu toe de enige speler die in totaal 6 gele kaarten op een WK kreeg. Tenminste als je alle WK’s meetelt. Ook speelde hij nog twee jaar zaalvoetbal.

Cafú was tevens betrokken bij de paspoortaffaire die Italië lang in zijn greep hield. Bij de naturalisatie van de speler, tijdens het seizoen 1998-1999, zouden er namelijk valse documenten afgeleverd zijn over de Italiaanse voorouders van de vrouw van Cafú . Hij werd hiervoor echter vrijgesproken zodat hij niet de cel in hoefde.

Cafú begon in 1988 met voetballen voor de club van zijn geboortestad, São Paulo.  Marcos Evangelista de Moraes kreeg al snel de bijnaam ‘Il Pendolino’. Dit omdat hij als aanvallende rechtervleugelverdediger op de rechterflank heen en weer pendelde tussen verdediging, middenveld en aanval. Hij begon hiermee bij het Braziliaanse São Paulo FC in 1989. Waarmee hij in 1992 en 1993 de Copa Libertadores won.

In 1995 vertrok de Braziliaan naar de Spaanse club Real Zaragoza waarmee hij in datzelfde jaar de Cup Winners Cup bemachtigde. Een korte terugkeer naar Brazilië volgde. Palmeiras was in 1996 de gelukkige. Marcos koos er in 1997 voor om te gaan spelen voor de Italiaanse club AS Roma. Met die club behaalde hij in 2001 de titel in de Serie A. Hij vertrok in 2003 naar AC Milan. Dit nadat hij een aanbod van Yokohama Marinos had afgewezen.

Cafú werd in 1994 verkozen tot Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar. In maart 2004 werd Cafú door landgenoot Pelé verkozen in de lijst van 125 beste nog levende voetballers.

(Foto: Wikipedia)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén