Cas Janssens (1944)

Franciscus ‘Cas’ Janssens (3 augustus 1944) is een voormalig bikkelaar in de aanval van onder meer FC Wageningen, NEC Nijmegen en FC Groningen.

Janssens begon met voetballen in jeugd van het Tilburgse TSV NOAD, maar stopte in 1962 op achttienjarige leeftijd met voetballen. Omdat de rebelse aanvaller niet van club mocht wisselen besloot hij te stoppen en aan het werk te gaan op de Holland-Amerika Lijn; een bedrijf dat cruisetochten tussen Nederland en de Verenigde Staten organiseerde.

Nadat hij in 1965 terugkeerde in het eerste elftal van NOAD, maakte hij twee jaar later samen met trainer Maarten Vink de overstap naar FC Wageningen, uitkomend in de Tweede Divisie. op de Wageningse Berg werd de spits in het seizoen 1969-70 een belangrijke pion in de promotie naar de Eerste Divisie door vijftienmaal te scoren. Hierna verliet Janssens de groenwitten uit Wageningen en tekende hij een contract bij provinciegenoot NEC Nijmegen.

De spits, destijds 26 jaar, liet zich direct gelden als een fysiek sterke aanvaller die met zijn onverzettelijkheid en duelkracht zich ontwikkelde tot een gevreesd aanvaller. Hij groeide in Nijmegen uit tot een onmisbare schakel en werd in het seizoen 1972-73 topscorer van de Eredivisie met achttien treffers,  al leek het erop dat hij in januari 1973 naar PSV zou vertrekken. NEC blokkeerde echter de transfer, waarop de woedende Janssens in de zomer van 1973 alsnog vertrok.

Hij tekende bij het Franse Olympique Nîmes, maar dit werd geen groot succes. Nadat hij ook nog uitkwam voor OC de Charleroi, FC Groningen en US Nœux-les-Mines (bij elk van de clubs één seizoen) hing hij in 1977 de voetbalschoenen aan de wilgen. Janssens is tegenwoordig woonachtig in Nimes.

Herman Poos  organiseerde voor Cas Janssens een suprise-reünie bij NEC. Op de foto staat Cas (met sjaal) naast Frans Thijssen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *