Cha Bum-kun (1953)

Cha_Bum_Kun

Cha Bum-kun (22 mei 1953) was een Zuid Koreaanse aanvaller die furore maakte in Duitsland. Had een beste pegel in zijn rechter en kreeg van Kickers Magazine de bijnaam ‘Tscha Bum’. Hij is nog steeds all time topscorer van het nationale team van Zuid Korea (foto YouTube)

Cha Bum-kun begon zijn voetballoopbaan in 1971 bij de South Korean Air Force Club. In dat zelfde jaar werd hij opgeroepen voor het nationale -19 team. Een jaar later werd hij toegevoegd aan de Zuid Koreaanse nationale ploeg. Met 20 jaar was hij de jongste international ooit. Tot zijn 25e bleef Cha actief in Korea. Toen vertrok hij naar Duitsland. Hij wilde persé in de Bundesliga spelen. Hij beloofde bij vertrek dat hij alles wat hij zou leren, door zou geven aan Koreaanse talenten. Hij deed dat later door bij terugkomst in Zuid Korea coach te worden van de nationale ploeg en clubtrainer van respectievelijk Ulsan Hyundai en Suwon Samsung Bluewings die uitkwamen in de K-League.

Cha kwam op 25jarige leeftijd aan in Duitsland en tekende een contract bij SV Darmstadt 98. Hij bleef er één seizoen en maakte toen de overstap naar Eintracht Frankfurt. In Frankfurt deed hij direct van zich spreken door in drie opeenvolgende wedstrijden te scoren. Zijn naam als goalgetter was gevestigd. In 1979 won Eintracht de UEFA-cup en Cha werd gezien als een van de beste aanvallers in de Bundesliga. In 1981 kwam er bijna een einde aan zijn carrière. Tijdens een duel met Bayer Leverkusen liep hij een zware knieblessure op. Hij vreesde voor zijn loopbaan, maar op wilskracht en met de juiste behandeling kreeg Cha zijn oude vorm terug.

Bayer Leverkusen was ook de ploeg waar Cha in 1983 naartoe verhuisde. Daar bleef hij doen waar hij goed in was: doelpunten maken. Zijn grootste succes bij die Werkself  beleefde hij in 1988. Leverkusen keek in de finale van de UEFA-cup tegen Espanyol tegen een schier onoverbrugbare achterstand aan van 0-3. Leverkusen maakte dat in de thuiswedstrijd ongedaan. In het laatste half uur scoorde eerst Tita, daarna Falko Götz, waarna Tscha Bum de 3-0 binnenkopte. Leverkusen won uiteindelijk de strafschoppenserie.

Een jaar later hing Cha Bum-kun zijn kicksen aan de wilgen. In tien jaar tijd speelde hij 308 wedstrijden waarin hij 98 veldgoals scoorde. Hij kreeg in al die jaren slechts één gele kaart.

Hij keerde terug naar het verre oosten en werd actief als trainer. Eerst van Ulsan Hyundai Horang-i en in 1997 leidde hij de Koreaanse national ploeg naar het WK 1998. De kansloze 5-0 nederlaag in de tweede groepswedstrijd tegen Nederland deed Cha de das om en hij werd ontslagen. Hij uitte kritiek op de nationale bond en werd voor vijf jaar geschorst om als trainer actief te zijn.

Hij verliet Korea en ging in China aan de slag bij Shenzhen Ping’an. Anderhalf jaar later keerde hij terug naar zijn geboorteland en werd commentator bij een sportzender. In 2003 nam hij opnieuw de trainersstaf ter hand en tekende bij de Suwon Samsung Bluewings. Een jaar later werd hij kampioen van Zuid Korea. In 2010 stopte hij met zijn werkzaamheden.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *