Christian Gyan (1978-2021)

Christian Gyan

Christian Gyan (2 november 1978 – 29 december 2021) was een Ghanese verdediger die in Nederland uitkwam voor Excelsior maar vooral uitgroeide tot vaste wisselspeler van Feyenoord. Moest noodgedwongen na zijn loopbaan gaan werken in Rotterdam en dan wel bij de Rotterdamse haven.

Christian Gyan
Christian Gyan in actie voor Feyenoord.

Gyan begon zijn loopbaan in Ghana bij Ghapoha Readers waarvoor hij in 1996 verhuisde naar Nederland om een contract te tekenen in Rotterdam bij Feyenoord. In het begin werd hij al snel uitgeleend aan Excelsior. Na een half jaar haalde Leo Beenhakker hem terug naar Feyenoord en werd hij een vaste reserve. Bij Feyenoord won hij met vele invalbeurten een landskampioenschap, een Johan Cruijff Schaal en natuurlijk de UEFA Cup. In de zomer van 2007 liep zijn contract bij Feyenoord af. Zijn laatste seizoen werd hij wederom aan Excelsior verhuurd.

In juni 2008 ging hij in Finland spelen bij TPS Turku. Op 14 januari 2009 verkaste hij naar Wrexham AFC waarvoor hij alleen twee keer in het toernooi om de FA Trophy in actie kwam. Zijn contract kreeg geen verlenging in de zomer van 2009. Begin 2010 keerde hij daarom terug naar Finland bij RoPS Rovaniemi. Door een blessure in februari kwam hij echter niet in actie voor RoPS. Vanaf de zomer van 2010 ging hij voor de Rotterdamse amateurclub RKSV Leonidas spelen in de Zondag hoofdklasse. Al zijn spaargeld maakte hij op waardoor als havenmedewerker ging werken in de Rotterdamse haven.

Ondanks dat hij lang niet altijd basisspeler was in De Kuip, groeide Christian Gyan in Rotterdam uit tot een cultheld. Zijn nimmer aflatende inzet, gulle lach en liefde voor de club maakten hem tot een zeer populaire speler die nog altijd een speciaal plekje heeft in de harten van Het Legioen.

Op 29 december 2021 kwam het trieste nieuws naar buiten dat Christian Gyan was overleden. Slechts 43 jaar en dit na een kort ziekbed.

(Foto: Alechtron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *