Claudio Gentile (1953)

Claudio Gentile (Tripoli, 27 september 1953) was een snoeiharde Italiaanse verdediger en de beste die Juventus ooit gekend heeft. Kreeg vanwege zijn Libische roots de bijnaam ‘Khadaffi’.

‘Football is not for ballerinas’, sprak de Italiaanse verdediger Claudio Gentile (1953) in 1982 na afloop van de wedstrijd van Italië tegen Argentinië. De wedstrijd die de Azzurri met 2-1 wonnen en waarin Gentile het leven van de grote Armando Diego Maradona negentig minuten lang bijzonder zuur maakte.

Claudio Gentile wordt op 27 september 1953 geboren in Tripoli, Libië. In 1972 maakt Italië voor het eerst kennis met Claudio’s kwaliteiten als hij zijn debuut maakt voor Varese dat op dat moment uitkomt in de Serie B. Een jaar later lijft Juventus Gentile in. Het eerste seizoen bij de Oude Dame in Turijn is sprake van een ongelukkig huwelijk.

Gentile, die vanwege zijn Libische roots de bijnaam ‘Khadaffi’ krijgt, kan maar moeilijk wennen aan het intensieve catenaccio dat Juventus bedrijft. Bovendien ziet hij zich als stand in gebruikt voor de legendarische verdedigende middenvelder Giuseppe Furino.

Pas wanneer Giovanni Trappatoni in 1976 aan het roer komt bij Juventus, komt Gentile (‘lieve’ in het Nederlands) tot bloei. Hij verhuist als rechtsbenige speler naar de linksback positie en gaat doen waarmee hij berucht en beroemd wordt: snoeihard verdedigen. In die tijd is het catenaccio – wat grendel betekent – heilig. Opkomende backs bestaan niet en verdedigers hebben maar één taak: de directe tegenstander schaduwen en uitschakelen. Gentile blijkt daarin zeer bedreven.

Een paar jaar later trekt de Juventus Antonio Cabrini aan als linkerverdediger. Claudio krijgt de positie rechtsback en bemoeit zich, tegen de gewoonte in, zelfs met het aanvalsspel. Tot volle wasdom komt Gentile pas bij Juve als hij een centrale plek krijgt in het verdedigingsblok. Op dat moment is hij al doorgedrongen tot de nationale ploeg. In 1982 viert hij zijn grootste succes tijdens het WK in Spanje.

Italië kwalificeert zich ternauwernood voor de tweede ronde en treft daarin Argentinië. Het land met balkunstenaar Maradona en het Brazilië van Socrates en Zico. Maradona wordt volgens analytici vernietigd door Gentile. En ook Zico beleefd geen prettige herinneringen aan de ontmoeting met de besnorde verdediger. Italië wordt vervolgens wereldkampioen door in de finale West-Duitsland klop te geven. In totaal komt Gentile tot 71 caps bij de Squadra Azzurra waarin hij eenmaal scoort.

Gentile sleept samen met De Oude Dame een karrenvracht aan prijzen binnen: zes maal de Scudetto, twee maal de Coppa Italia en eenmaal de Europese Super Cup en de UEFA Cup.

In de nadagen van zijn carrière speelt ‘Khadaffi’ nog drie seizoenen bij Fiorentina en één seizoen bij Piacenza voordat hij in 1988 zijn actieve loopbaan beëindigt. Tot op de dag vandaag ziet Claudio Gentile zich de beste rechtsback genoemd die Juve ooit gehad heeft.

(Foto – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *