Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Cornelis 'Cor' van der Gijp (1931) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Cornelis ‘Cor’ van der Gijp (1931)

Cor van der Gijp

Cornelis ‘Cor’ van der Gijp (1 augustus 1931 – 12 november 2022) is nog altijd topscorer aller tijden van Feyenoord. De rappe midvoor liep verder de 100 meter in een ongelooflijk snelle tijd; 11,5 seconden.

Cor van der Gijp begon het voetballen met zijn drie broers Wim, Janus (1921–1988) en Freek (1919-2006) bij Emma in Dordrecht. Hier vormden ze een beruchte ‘familie-voorhoede’. Janus rechtsbuiten, Wim rechtsbinnen, Freek linksbuiten en Cor in de spits. En dan was er ook nog een neef, Jur die speelde op het middenveld.

In de beginjaren van het betaalde voetbal werd Cor van der Gijp voor 18.000 gulden aan Feyenoord verkocht.

‘Ome Cor’ speelde zijn eerste officiële wedstrijd in Rotterdam op 8 januari 1956 en de laatste op 15 december 1963. Tijdens 233 competitiewedstrijden scoorde hij 171 maal en daarmee is hij topscorer aller tijden van Feyenoord. Althans, in de periode van het betaald voetbal, want Kees Pijl en Jaap Barendregt maakten in de periode voor de oorlog beiden meer doelpunten.

Cor van der Gijp deed vooral dienst als midvoor. Zijn specialiteiten waren zijn kopkracht maar vooral ook zijn snelheid; hij liep namelijk de 100 meter in 11,5 seconden. Speelde tussen 1955 en 1964 in totaal 233 competitiewedstrijden voor de Rotterdammers en scoorde daarin liefst 177 maal. Hij is daarmee topscorer aller tijden van de club.

Na zijn succesvolle periode in Rotterdam voetbalde Van der Gijp nog drie jaren bij Blauw-Wit. Hij kwam dertien keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde zes keer voor Oranje. Na zijn carrière als voetballer werd Van der Gijp trainer (Veendam), was hij één jaar scheidsrechter en opende een eigen sportzaak annex boetiek in Dordrecht.

Cor van der Gijp is de oom van ex-profvoetballer en entertainer René van der Gijp. Hij woonde op het laatst in het Brabantse Hank. Op 22 november 2022 kwam het nieuws dat Van der Gijp op 91-jarige leeftijd was overleden.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *