KENTUDEZENOG

Cornelis Hendrikus (Kees) van Wonderen (1969)

Cornelis Hendrikus (Kees) van Wonderen (4 januari 1969) was een laatbloeier die met recht ook een laatgroeier kan worden genoemd. Speelde voor NEC, NAC en Feyenoord.

‘Wonderboy’ van Wonderen was jarenlang aan de kleine kant en groeide pas echt rond zijn 17e levensjaar, met uiteindelijk een lengte van 1.83 meter. Kees begon bij het plaatselijke VV Bennekom. Waar veel talenten op jonge leeftijd worden weggeplukt door andere grotere clubs, speelde Kees op twintigjarige leeftijd nog bij de amateurclub. Pas op 22 jarige leeftijd debuteerde hij bij NEC (eerste divisie) om via 2 seizoenen bij de Bredase trots NAC, eindelijk in de eredivisie, te eindigen bij Feyenoord. In 2004 gaf Kees van Wonderen de spreekwoordelijke pijp aan Maarten en eindigde een mooie loopbaan na 358 wedstrijden en 37 goals.

Eenmaal in dienst bij de club uit Rotterdam, ging de tanige Van Wonderen voor de prijzen. Het hoogtepunt was natuurlijk het behalen van de UEFA cup in de eigen Kuip (2002) maar ook de supercup en kampioen van Nederland; de eredivisie-schaal (beide in 1999) prijken op zijn palamares. Door zijn fysieke achterstand in het begin had Van Wonderen vaak last van blessures. Vooral de hamstring heeft hem vaak parten gespeeld, maar ook een ernstige buikspierblessure en achillespeesproblemen hielden hem langere tijd van het veld.

Door zijn degelijke en betrouwbare spel eerst als aanvallende middenvelder en later vooral als verdediger, waarin hij nooit gekke dingen deed, werd van Wonderen ook geselecteerd voor het Nederlands elftal. Waar hij in zijn debuut voor Feyenoord meteen wist te scoren bleef zijn debuut in Oranje steken op een 0-0 gelijkspel tegen Ghana. In totaal staan er 5 caps achter zijn naam.

Van Wonderen werd assistent Technisch Manager bij FC Twente waar hij met Steve McLaren aan het roer de landstitel pakte in 2010. Daarnaast begon hij in 2011 als assistent van Oranje ‘onder 16’ en werd hij later assistent-trainer bij FC Twente en coach van Nederland ‘onder 17’.

(Foto: ANP – Foundation)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén