Cornelis Hendrikus (Kees) van Wonderen (1969)

Kees van Wonderen

Cornelis Hendrikus (Kees) van Wonderen (4 januari 1969) was een laatbloeier die met recht ook een laatgroeier kan worden genoemd. Speelde voor NEC, NAC en Feyenoord.

Kees van Wonderen
Kees van Wonderen

‘Wonderboy’ van Wonderen was jarenlang aan de kleine kant en groeide pas echt rond zijn 17e levensjaar. Dit met uiteindelijk een lengte van 1.83 meter. Kees begon bij het plaatselijke VV Bennekom. Waar veel talenten op jonge leeftijd worden weggeplukt door andere grotere clubs, speelde Kees op twintigjarige leeftijd nog bij de amateurclub.

Pas op 22 jarige leeftijd debuteerde hij bij NEC (eerste divisie) om via 2 seizoenen bij de Bredase trots NAC, eindelijk in de eredivisie, te eindigen bij Feyenoord. In 2004 gaf Kees van Wonderen de spreekwoordelijke pijp aan Maarten. Want hij eindigde een mooie loopbaan na 358 wedstrijden en 37 goals.

Eenmaal in dienst bij de club uit Rotterdam, ging de tanige Van Wonderen voor de prijzen. Het hoogtepunt was natuurlijk het behalen van de UEFA cup in de eigen Kuip (2002) maar ook de supercup en kampioen van Nederland; de eredivisie-schaal (beide in 1999) prijken op zijn palamares.

Door zijn fysieke achterstand in het begin had Van Wonderen vaak last van blessures. Vooral de hamstring heeft hem vaak parten gespeeld, maar ook een ernstige buikspierblessure en achillespeesproblemen hielden hem langere tijd van het veld.

Door zijn degelijke en betrouwbare spel eerst als aanvallende middenvelder en later vooral als verdediger, waarin hij nooit gekke dingen deed, werd van Wonderen ook geselecteerd voor het Nederlands elftal. Waar hij in zijn debuut voor Feyenoord meteen wist te scoren bleef zijn debuut in Oranje steken op een 0-0 gelijkspel tegen Ghana. In totaal staan er 5 caps achter zijn naam.

Kees Van Wonderen werd assistent Technisch Manager bij FC Twente. Al waar hij met Steve McLaren aan het roer de landstitel pakte in 2010. Daarnaast begon hij in 2011 als assistent van Oranje ‘onder 16’. Ook werd hij later assistent-trainer bij FC Twente en coach van Nederland ‘onder 17’. In 2021 kwam naar buiten dat Van Wonderen na Go Ahead Eagles op zoek ging naar een nieuwe club.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *