Dani (1976)

Dani

Daniel da Cruz Carvalho (2 november 1976), oftewel Dani, was een Portugese balkunstenaar die in de jaren ’90 enkele jaren bij Ajax speelde, maar in de hoofdstad vooral vrouwenharten stal.

Dani genoot zijn jeugdopleiding bij Sporting Lissabon. In 1995 trok hij naar het Engelse West Ham United. Na slechts negen competitiewedstrijden haalde Louis van Gaal de talentvolle Portugees in 1996 naar Amsterdam. Voor vijf miljoen gulden. Zelfs Johan Cruyff was gecharmeerd van de balvirtuoos, hij noemde Dani het ‘grootste talent van Ajax’.

Zijn verblijf in Amsterdam werd een wisselend succes. Dani veroverde vooral veel vrouwenharten met zijn Latijnse looks. Hij werd volgens de verhalen meer dan eens in het Amsterdamse nachtleven gesignaleerd. Daarnaast was de dokterszoon regelmatig geblesseerd. Af en toe etaleerde hij zijn werkelijke klasse. Hij had namelijk een prachtige techniek, mooie pass en uitstekend inzicht.

Dani zijn hoogtepunt bij Ajax was zijn optreden tegen Atletico Madrid in de kwartfinale van de Champions League. De heenwedstrijd in Amsterdam eindigde in 1-1. Maar tijdens de return in Estadio Vicente Calderón zette Dani Ajax in de verlenging op schitterende wijze zelfs op een 1-2 voorsprong.

Na een pass van Nordin Wooter plaatste hij van grote afstand de bal met uiterste precisie over de Madrileense keeper Molina. De Amsterdammers wonnen uiteindelijk met 2-3. De andere goals kwamen van de voet van Ronald de Boer en Tijjani Babangida. De Amsterdammers bereikten daarmee de zo gewenste halve finale.

Na 72 wedstrijden in Amsterdamse dienst vertrok Daniel da Cruz Carvalho voor korte tijd naar Benfica. In 2001 toog de Portugees vervolgens naar Atlético Madrid. Waar hij in 2004 zijn actieve loopbaan beëindigde. Dit op de relatief jonge voetballeeftijd van 27 jaar.

Na zijn professionele voetbalcarrière was Dani onder meer werkzaam voor de televisie. Ook begon hij samen met zijn neef een voetbalschool in het Portugese Cascais.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Onderstaande reportage is gemaakt bij een eerder bezoek van Dani aan Amsterdam in 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *