David Fairclough (1957)

David Fairclough (5 januari 1957) is een voormalig aanvaller van FC Liverpool. In de Engelse havenstad was hij een populaire subersub die vele prijzen wist te pakken. Ook speelde hij nog in België, Canada en Zwitserland.

Fairclough werd opgeleid door FC Liverpool en debuteerde op zijn zeventiende in de eerste ploeg. Zij debuutseizoen was direct een succesvolle, hij wist zevenmaal het doel te treffen in veertien wedstrijden, waarvan hij negenmaal invaller was.  Gaandeweg de jaren bleef Fairclough reservespeler, dit omdat Liverpool in Kevin Keegan en John Toshack een briljant aanvalsduo had. Toch wist de roodharige aanvaller veel te spelen en cruciale goals te maken. Onder meer het winnende doelpunt in de kwartfinales om de Europa Cup I tegen St Etienne is hier een voorbeeld van. Fairclough komt uiteindelijk tot 98 wedstrijden voor Liverpool, waarin hij 34 keer weet te scoren. Ook pakte hij vele prijzen in het rood van Liverpool: onder meer zes landstitels, driemaal de Europa Cup I, driemaal de League Cup en één UEFA Cup. Ook werd Fairclough in 2006 uitgeroepen tot één van de meest favoriete spelers aller tijden van de harde kern van Liverpool.

Na zijn negen jaar durende periode in Liverpool hopt Fairclough van club naar club. Hij speelde onder meer in Canada, voor de Toronto Blizzard, Voor het Belgische SK Beveren en het Zwitserse FC Luzern. Tussen deze drie ploegen in kwam hij ook nog uit voor enkele Engelse clubs. Uiteindelijk stopt hij in 1991 met voetballen bij Wigan Athletic. Tegenwoordig schrijft Fairclough een column voor zijn Liverpool.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *