David Odonkor (1984)

David Odonkor (21 februari 1984) was een blitzschnelle vleugelflitser van Duits-Ghanese komaf. Liep de 100 meter met gemak onder de elf seconden. Hem werd een glansrijke loopbaan voorspeld, maar stopte door aanhoudend knieblessureleed noodgedwongen al op 29-jarige leeftijd. (foto Wikipedia)

David Odonkor, zoon van een Duitse moeder en Ghanese vader, doorliep de veelgeprezen jeugdopleiding van Borussia Dortmund. Hij debuteerde in 2002 op 18-jarige leeftijd bij de BVB en werd dat jaar direct kampioen. In vijf seizoenen speelde hij in Dortmund 75 wedstrijden en maakte twee goals. In 2006 maakte hij voor € 6,5 miljoen de overstap naar Real Betis uit Sevilla en tekende een vijfjarig contract. Het werden vijf zware jaren waarin Odonkor geplaagd werd door zware knieblessures en drie keer werd geopereerd.

Steeds weer knokte Odonkor zich terug totdat hij eind 2009 opnieuw knieproblemen kreeg. Zijn rol bij Betis was uitgespeeld en hij werd veroordeeld tot het warmhouden van de bank en de tribune. In de zomer van 2011 liep zijn contract af en verliet hij Spanje. Hij probeerde een contract af te dwingen bij Glasgow Rangers, maar na een week keerde hij terug naar die Heimat. Hij tekende vervolgens bij Alemannia Aachen dat in de 2e Bundesliga uitkwam. Hij bleef er één jaar en kwam in het seizoen 2012/2013 uit voor het Oekraïnse Hoverla-Zakarpattja Oezjhorod. In september 2013 besloot hij wegens aanhoudend blessureleed zijn loopbaan te beëindigen. Hij was toen nog maar 29.

Ondanks zijn vele blessure werd Ondonkor tussen 2006 en 2008 door Joachim Löw zestien keer opgeroepen voor het Duitse elftal. Hij scoorde één maal.

David Odonkor is momenteel werkzaam bij de amateurs van SC Verl, dat uitkomt in de Regionalliga Nord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *