David Seaman (1963)

David Seaman

David Andrew Seaman (19 september 1963) was in zijn tijd een van de allerbeste keepers ter wereld. In januari 2004 zijn moest hij zijn afscheid aankondigen door een hardnekkige schouderblessure.

Seaman begon zijn loopbaan bij Leeds United. In augustus 1986 ging hij naar Queens Park Rangers.  Hier wist hij naam te maken. Bobby Robson selecteerde Seaman in voor het eerste voor een wedstrijd van de Engelse nationale ploeg tegen Saoedi-Arabië in november 1988.

Arsenal FC begon hierna te hengelen naar de diensten van de keeper. Een eerste poging tot transfer naar The Gunners mislukte. In juni 1990 wist Arsenal Seaman dan toch aan te kopen. Het eerste seizoen dat Seaman bij Arsenal in de basis stond liet in 38 wedstrijden slechts 18 goals binnen en werden ze onmiddellijk kampioen. In 1993 won Seaman met Arsenal de FA Cup, de League Cup en de Beker der Bekerwinnaars. De FA Cup won hij 4keer.  Uiteindelijk droeg Seamen 405 keer het shirt van The Gunners voordat hij in 2003 aan zijn laatste avontuur begon bij Manchester City.

Zijn interlandcarrière kende mede door blessures ups en downs. Hij moest afzeggen voor het WK 1990 in Italië door een blessure. Seaman werd in 1996 bij het Europees Kampioenschap in Engeland een bekende naam doordat hij een belangrijk aandeel had in het bereiken van de halve finale door de Engelse nationale ploeg. Seaman speelde ook het Wereldkampioenschap in 1998 in Frankrijk waar Engeland in de achtste finale uitgeschakeld werd. Op het Europees Kampioenschap in 2000 in België en Nederland speelde hij slechts twee wedstrijden want tijdens de opwarming voor de wedstrijd tegen Roemenië raakte hij geblesseerd. Hij werd opnieuw geselecteerd voor Wereldkampioenschap in 2002 in Japan waar hij alle matches speelde totdat Engeland uitgeschakeld werd in de kwartfinales. Seaman speelde 75 interlands.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *