De wereld achter de voetbalfeiten

nederland-hongarije-1966. Eerste goal Johan Cruijff

Al meer dan vijf jaar geven we onze trouwe voetbalvolgers een lekker potje nostalgie mee om de dag mee te beginnen. De verjaardagen van Mart van Duren, Co Stout, Sjaak Polak, Viktor Kros, René Eijer of Mark de Vries. De geboortedag van Frans Tebak en Epi Drost. Ze komen allemaal langs via ons Twitter- en Facebook-kanaal.

Achter die kale feiten en cijfers gaan vaak prachtige beelden schuil. Zo stonden we laatst stil bij het Oranje-debuut van Johan Cruyff. Op 7 september was dat exact 50 jaar geleden. In De Kuip werd met 2-2 gelijk gespeeld tegen Hongarije. Ik heb ongeveer twintig keer bijna ademloos gekeken naar het filmpje van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Dat had natuurlijk te maken met de grootse commentator Philip Bloemendal, zo ongeveer dé stem van naoorlogs Nederland. Hij was ouderwets op dreef en slingerde de meest fantastische quotes uit zijn mouw. “Een uitverkocht Feijenoord-stadion zag met intens plezier hoe het Nederlands voetbalelftal in oranje shirt en zwarte broek onbevangen de Hongaarse grootmeesters tegemoet trad. Al betekende dat natuurlijk niet dat de Hongaren zich als onschuldige lammeren over het veld bewogen. Integendeel.”

Ondertussen scoorde Oranje de 1-0. Halfspeler Miel Pijs scoort met een vlammend afstandsschot. Supporters juichen en springen. Pijs deed een hupje.

Naast Miel en Johan stonden ook Eddy, Rinus, Frits, Daan, Cor, Bennie, Piet en Sjaak in de basis van het elftal dat destijds Georg Kessler als bondscoach had. De meesten hadden een mooie strakke scheiding.

De Hongaren konden inderdaad goed voetballen. Ze waren ook favoriet. Bloemendal verwoordde dat zo: “Het gebeurde regelmatig dat angstige kijkers onze verdedigers in moeilijkheden zagen.” Ondertussen werd een jongeman van rond de zestien met grote kuif en lange jas in beeld gebracht.  Hij leunde op een hek en kon dat gewoon blijven doen. Hij keek vol verwachting naar zijn helden op het veld en bleef ook in mindere fases juichen en aanmoedigen.

Toen was Cruijff-time. De destijds 19-jarige jongeling was in de eerste helft nog onzichtbaar geweest, maar daar zou verandering in komen. Bloemendal: “In de tweede helft kreeg Cruijff nervositeit onder controle. Dat bleek voor de Hongaren geen gering gevaar”. Het grote talent uit Betondorp scoorde de 2-0. Het publiek, ik gok voor 95% bestaande uit mannen, kon zijn geluk niet op.

Dat de Hongaren uiteindelijk nog 2-2 maakten, was volgens Bloemendal een kleine teleurstelling, maar “niettemin was deze uitslag voor Oranje een zeer verdienstelijk resultaat”. En zo was het maar net.

Het publiek keerde vol enthousiasme weer terug naar huis om benieuwde thuisfront te vertellen hoeveel het was geworden. En die Cruijff, dat kon best eens een grote voetballer gaan worden.

Bekijk hieronder de beelden en geniet van het geweldige commentaar.

(Foto: ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *