Dejan Savićević (1966)

Dejan Savićević (15 september 1966) was een Montenegrijnse balkunstenaar die vooral bekend werd als spelmaker van Rode Ster Belgrado en AC Milan.

De middenvelder maakte zijn debuut al in het seizoen 1982/83 bij Buducnost Titograd. Daar groeide hij langzaamaan uit tot een grote speler. Maar hij werd pas echt een ster bij Rode Ster Belgrado. Samen met spelers als Prosinecki, Mihajlovic en Pancev speelde hij in het swingende elftal dat driemaal landskampioen werd en de (toenmalige) Europacup I won.

Met AC Milan was hij minstens zo succesvol. Hij speelde vanaf 1992 seizoenen bij de Rossoneri en won ook hier drie landstitels. Zijn persoonlijke hoogtepunt was de schitterende goal in de Champions League-finale in 1994. AC Milan overklaste het Barcelona Dream Team van Johan Cruyff, met Ronald Koeman en Romario in de gelederen, met 4-0. Savićević scoorde in deze wedstrijd de derde goal met een fabuleuze lob, Barcelona-goalie Zubizarreta was volledig kansloos.

Savićević speelde 56 interlands voor Joegoslavië en was actief op de WK’s van 1990 en 1998. Na negentien seizoenen professioneel voetbal beëindigde hij zijn carrière in 2001 bij het Oostenrijkse Rapid Wien. Op dit moment is hij voorzitter van de voetbalbond in Montenegro.

Savicevic was overigens de maker van de eerste goal in de Amsterdam Arena, tijdens de openingswedstrijd Ajax – AC Milan in 1996. De Italianen wonnen dit duel met 0-3.

(bron: Wikipedia)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *