Derk (Dick) Schneider (1948)

Dick Schneider

Derk (Dick) Schneider (21 maart 1948) ‘Knakkie’ of ook wel: ‘Knakworst’ Schneider speelde vanaf zijn tiende voor Go Ahead en maakte op zijn zeventiende zijn debuut in de Eredivisie.

Schneider is in en rond Deventer natuurlijk bekend van zijn loopbaan bij Go Ahead (Eagles), maar hij kwam ook uit voor Feyenoord en later Vitesse en Wageningen. Ook speelde hij voor het Nederlands Elftal. Op 3 mei 1972 maakte Schneider zijn debuut in ‘Oranje’. Na zijn voetbalcarrière werd Schneider directeur voetbalzaken bij Go Ahead Eagles en FC Volendam en was hij als trainer onder meer actief bij Daventria, IJsselstreek en Wilp.

Voor één hele gulden werd Dick Schneider al op zeer jonge leeftijd, acht jaar, binnen ‘gehengeld’ bij Sallandia. Hengelen was tevens naast het voetbal zijn hobby. Ook op lezen was hij verzot. Het kenmerkte de buiten het veld rustige en introverte Schneider die zich in het veld prima kon meten met teamgenoten als Theo Laseroms en Rinus Israël.

‘Knakkie’ of ook wel: ‘Knakworst’ Schneider was zijn bijnaam. Niet omdat Dick iets met knakworsten had. Maar naar verluidt was het bedacht door een jeugdvriend. Zonder enige verklaring. Het is een bijnaam geworden die vele voetballiefhebbers meteen linken aan Derk of Dick(y) Schneider.

De geboren Deventenaar speelde vanaf zijn tiende voor Go Ahead en maakte op zijn zeventiende zijn debuut in de Eredivisie. Dick Schneider speelde voornamelijk als rechtervleugelverdediger, maar werd ook als centrale verdediger en linksback opgesteld. In 1970 ging hij voor een transfersom van 350.000 gulden plus aanvaller Ruud Geels van Go Ahead naar Feijenoord. Twee keer werd hij met Feyenoord landskampioen en in 1974 won de ploeg de UEFA Cup.

Als je in Rotterdam over Schneider begint, gaat het meteen over zijn twee goals tegen Ajax. Dick scoorde scoorde in 1971 twee cruciale doelpunten (1-2 en 1-3) toen Ajax op de voorlaatste speeldag in een heuse ‘finale’ om de landstitel werd geklopt. In het seizoen 1977/78 raakte Schneider echter op een zijspoor bij Feyenoord.

Januari 1978; Schneider keerde terug naar Go Ahead Eagles. 1981 verkaste hij naar Vitesse en een jaar later stopte hij met betaald voetbal en ging hij voor amateurclub FC Zutphen spelen. In maart 1983 tekende Schneider echter samen met doelman Jan Jongbloed bij Go Ahead Eagles, dat in degradatiegevaar verkeerde. De ploeg wist zich te handhaven in de Eredivisie. Schneider vertrok in de zomer van 1983 naar FC Wageningen, waar hij in 1984 zijn voetballoopbaan definitief afsloot.

Schneider maakte op 3 mei 1972 zijn debuut voor het Nederlands elftal, in een wedstrijd tegen Peru. Tussen mei 1972 en oktober 1974 speelde hij elf interlands, waarin hij twee keer scoorde. Voor het WK van 1974 werd hij echter gepasseerd.

Na zijn carrière was Schneider onder meer directeur voetbalzaken bij Go Ahead Eagles en FC Volendam. Hij heeft een eigen bedrijf dat financiële zaken voor sportverenigingen regelt. Daarnaast is hij coördinator van het Telegraaf Voetbalklassement.

Schneider staat bekend als iemand met gevoel voor humor. Behalve wanneer iemand anders net iets gevatter was. Dit blijkt wel uit een mooie anekdote. Trainer Schneider tegen een speler: “Hé, ik heb je donderdag gemist op de training” De speler reageerde met een lach van oor tot oor: “ik jou ook trainer”. Algemene hilariteit, behalve bij Schneider.

Sinds het seizoen 2014/2015 is Schneider trainer van de Deventer amateurclub DVV Turkse Kracht. Hiervoor was Dick Schneider trainer van onder andere Daventria, DVV IJsselstreek en SV Wilp.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *