Dieter Burdenski (1950)

Dieter Burdenski

Dieter Burdenski (26 november 1950) was een Duitse keeper die in twaalf seizoenen Werder Bremen 444 wedstrijden speelde en één keer scoorde vanaf de stip. In 1990 kwam hij drie keer uit voor Vitesse

Een Torwart Legende, zo noemen de fans van Werder Bremen ‘hun’ Dieter Burdenski. En dat is terecht als je twaalf seizoenen lang het groen-wit uit de noord Duitse Hanzestad verdedigt. Was Dieter al legendarisch, zijn vader Herbert Burdenski maakte zich ook onsterfelijk. Op 22 november 1950, vier dagen voordat Dieter geboren werd, maakte hij het eerste doelpunt voor de Duitse nationale ploeg na de Tweede Wereldoorlog. Hij scoorde vanaf de strafschopstip tegen Zwitserland.

Dieter Burdenski begon zijn loopbaan op zestienjarige leeftijd bij Schalke ’04 om vijf jaar later, nadat hij verwikkeld was bij het Bundesligaskandal, ingelijfd te worden door Arminia Bielefeld. Hij stond er net één seizoen onder de lat toen Werder Bremen zich meldde. Het was het begin van een carrière die pas na 444 wedstrijden eindigde. Hoewel, jaren later maakte Dieter een bijzondere comeback.

Na zeven seizoenen beleefde Burdenski een zwarte sportieve periode in Bremen. In één seizoen incasseerde de sympathieke goalie 93 tegendoelpunten – nu nog steeds een Negativrekord in de Bundesliga – en Werder degradeerde naar de 2e Bundesliga. Lang duurde het verblijf daar niet, want één seizoen later werd alweer de stap omhoog gemaakt. In 1987 werd Bremen Deutscher Meister en Burdenski, die inmiddels in de schaduw stond van Oliver Reck, besloot zijn loopbaan te beëindigen. Hij zou daarna nog vijf bijzondere wedstrijden spelen.

In 1988 werd hij door zijn vroegere ploegmaat Sanny Aslund, op dat moment trainer bij AIK Solna, overgehaald om één wedstrijd te spelen. Met 38 jaar werd hij de oudste debutant ooit in de hoogste Zweedse liga. De wedstrijd tegen Hammarby IF eindigde zoals ie begon. Twee jaar later volgde nóg een opmerkelijke transfer. Vitesse kampte met een keeperprobleem en Burdenski werd aangetrokken om drie wedstrijden het geel-zwart van de Arnhemse club te verdedigen. Vitesse speelde er twee gelijk en won er een.

Burdenski keerde terug bij Werder en werd er keepertrainer. Op 23 februari 2002 kampten de amateurs van Werder Bremen, die in de Regionalliga Nord uitkwamen met personele problemen. Burdenski besloot de ploeg te helpen en trok op 51-jarige leeftijd nog één keer de handschoenen aan. Een succes werd het niet. Mede door het slechte optreden van de goalie verloor Werder met 3-1 van de Chemnitzer FC.

Burdenski werd in zijn hoogtijdagen als een van Duitslands beste keepers gezien en hij werd in totaal twaalf keer voor de nationale ploeg geselecteerd. Een vaste waarde werd hij nooit. Daarvoor was de concurrentie van Sepp Maier en later Harald ‘Toni’ Schumacher te groot.

In 2005 nam hij afscheid van Werder en besloot zijn geluk in het zakenleven te beproeven. Hij leidt momenteel een goedlopend bedrijf dat voetbalreizen, evenementen en wedstrijden tussen prominenten organiseert.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *