Dietmar Hamann (1973)

Dietmar (“Didi”) Hamann (27 augustus 1973) die als middenvelder speelde bij oa Bayern München, Liverpool en Manchester United, beleefde zijn grootste successen met Liverpool.

Hamann kwam in het jeugdelftal van Wacker München en nadat hij daar enkele teams had doorlopen werd hij opgepikt door de jeugdopleiding van Bayern München. Daar kon hij zich nog verder ontwikkelen. Hier maakte hij uiteindelijk zijn debuut in het eerste elftal. Hij kreeg niet elke keer het vertrouwen van de trainer, maar tot 1998 speelde hij toch 106 wedstrijden in de hoofdmacht. Hij wint in München twee landstitels, twee bekers en de UEFA cup. Hij vertrok naar de Premier League waar hij een contract tekende voor Newcastle United. Dit werd helaas geen succes. Hij kon in Newcastle maar moeilijk aarden ondanks dat hij genoeg speelminuten kreeg.

Een jaar later al wordt hij voor 8 miljoen pond eigendom van FC Liverpool. Bij deze club beleefde hij zijn beste periode en kreeg iedereen de echte Hamann te zien. Hier speelde hij op het middenveld een belangrijke rol en was hij van grote waarde. Dietmar had een fantastisch afstandschot en maakte weinig fouten. Het publiek op Anfield sloot hem in het hart. Hij won met Liverpool onder anderen twee FA cups en de UEFA cup. Maar het grootste succes beleefde hij in het seizoen 2004-05 toen hij de Champions League won door in de finale te winnen van AC Milan. Deze finale moest beslist worden door strafschoppen, Hamann schiet de eerste voor Liverpool raak. Ondanks zijn gebroken teen. Na zeven mooie jaren vertrok Hamann bij Liverpool en vertrok hij naar Manchester City. Hij zou drie jaar onder contract staan in Manchester, waarin hij tot 54 optredens kwam. Na deze jaren ging hij afbouwen bij Milton Keynes Dons F.C. in de League One. Na een jaar beëindigde hij zijn carrière en ging hij aan de slag als trainer.

Voor het Nationale Elftal heeft Hamann 59 interlands gespeeld, daarin wist hij 5 keer te scoren. Op 15 November 1997 in Düsseldorf debuteerde hij met een 3-0 winst tegen Zuid-Afrika. Zijn laatste wedstrijd speelde hij in 2005 vriendschappelijk tegen Nederland.

Bij het WK Voetbal 2002 wordt hij met Duitsland in Japan en Zuid-Korea tweede. In de finale wordt verloren van Brazilië. Ook speelde Hamann WK 1998, EK 2000, de WK 2002 en de EK 2004 in Portugal. Hij werd door bondscoach Jurgen Klinsmann niet geselecteerd voor het WK 2006 in Duitsland en sloot toen meteen zijn interlandcarrière af. (Foto: Wikipedia)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *