Dmitri Bulykin (1979)

Dmitri Bulykin (20 november 1979) was een bonkige Russische goalgetter van onder meer ADO Den Haag en Ajax. De spits werd vooral in Den Haag populair, waar hij in het seizoen 2010/11 topscorer werd met 22 doelpunten. Hiermee werd hij eveneens recordhouder als meest scorende buitenlander voor ADO Den Haag in één seizoen.

Bulykin was al dertig jaar oud toen hij in 2010 in de hofstad terecht kwam. De Russische spits begon zijn carrière als profvoetballer dertien jaar eerder op 18-jarige leeftijd bij Lokomotiv Moskou. Met 28 doelpunten in 94 wedstrijden, twee bekerwinsten en twee tweede plaatsen in de competitie kun je spreken over een redelijk succesvolle periode. Daar kwam abrupt een einde aan toen Bulykin het aan de stok kreeg met toenmalige trainer Joeri Semin. De ruzie luidde zijn vertrek in bij de club van de Russische spoorwegen.

Bij Dinamo Moskou wist de Rus zich vanaf 2001 te herpakken. Hij groeide uit tot een vaste waarde en maakte ook zijn opwachting in de nationale ploeg. Tijdens het EK van 2004 zat hij bij de selectie. In datzelfde jaar liep hij stage bij Everton. Tot een overgang kwam het niet. De magie tussen Dinamo en Bulykin was hierna wel uitgewerkt. Bulykin kwam amper tot scoren en raakte zijn plek in het elftal kwijt. In 2007 vertrok hij naar Bayer Leverkusen. In Duitsland wist hij nooit een basisplek te veroveren. Wel pakte hij gedurende het ene seizoen dat hij onder contract stond een record. Die van snelste gele kaart ooit. In de twintigste speelronde maakte de Rus al na 12 seconden een harde overtreding. Hierna bracht het lot de Russische tank in Brussel.

In het shirt van Anderlecht wilde het ook niet echt lukken. Hij kwam tot drie wedstrijden en werd in drie jaar vooral verhuurd. Eerst aan Fortuna Düsseldorf, vervolgens aan ADO. En daar ging het beter. “ADO Den Haag is the best! Dank juh wol!”, zo riep Bulykin eens in het groene-gele supportershome na een overwinning. Sowieso deed de Rus weinig fout in Den Haag. Hij mag er dan uitzien als een Siberische struikrover, in het seizoen 2010/11 groeide hij met z’n vele goals uit tot de revelatie van de Eredivisie.

De Rus scoorde 22 keer in 32 wedstrijden. ADO eindigde voor het eerst sinds het seizoen 72/73 bij de eerste vijf. De club mocht zelfs Europa in. Bulykin werd met zijn vele goals uiteraard geliefd in Den Haag, maar ook buiten de krijtlijnen deed hij er alles aan zich populair te maken bij de fans. “The Hague is super’, zo zei hij na afloop van elke wedstrijd met een grote grijns tegen de cameraploegen.” Met zo’n dankwoord kun je bij de Hagenezen natuurlijk niet stuk. Met zijn vele treffers hielp hij ADO Den Haag voor het eerst sinds 1988 aan Europees voetbal, maar dat avontuur maakte Bulykin niet meer mee.

Toen ADO’s aardsvijand Ajax zich voor hem meldde, koos de Rus eieren voor z’n roebels. Met negen doelpunten in negentien wedstrijden had hij als pinchhitter een belangrijk aandeel in de Amsterdamse titel van 2012. Het jaar daarop mocht hij bij FC Twente dezelfde rol vervullen. Ook daar wist hij nog vijf ballen tegen de netten aan te leggen. In 2014 sloot de 15-voudig international zijn carrière af bij het Russische FC Volga Nizhny Novgorod. De Rus wilde graag nog een jaar of twee door voetballen, maar dat was hem niet gegund. Hij kwam nergens meer aan de bak.

Na 17 jaar zat z’n carrière erop.  Volgens Bulykin zelf beleefde hij in Nederland zijn mooiste periode als voetballer. “Als speler van ADO Den Haag werd ik bijna topscorer van Nederland! Bij Ajax heb ik ook een mooie periode gehad. Volgens mij had ik een van de beste gemiddelden als je kijkt naar het aantal minuten dat ik speelde en het aantal goals dat ik maakte. Ik heb in Nederland mijn naam gevestigd”, zo zei hij tegenover Voetbal International. Het Russische beest, zoals ze in hem Amsterdam noemden, wordt vooral herinnerd als cultheld. Hierdoor vergeet je bijna wat voor killer het voor het doel was. Aanschouw dat nog eens in onderstaande filmpjes. (Foto: YouTube screenshot)

Dit artikel is geschreven door Milo Lambers, van onze vrienden van www.goalbatsjov.nl.  Volg voor alle ins en outs over het voetbal in de voormalige Sovjet-Unie Goalbatsjov op Twitter en Facebook. Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *