Dmitri Khokhlov (1975)

Dmitri Khokhlov

Dmitri Valerjevitsj Khoklov (22 december 1975) die op zijn zestiende leeftijd opviel bij de grote clubs in Rusland maakte zijn debuut bij CSKA Moskou. Dick Advocaat haalde hem naar Eindhoven. Met PSV speelde hij Champions League.

Khokhlov begon met voetbal bij Kuban Krasnodar (Krasnodar) en werd op zijn zestiende opgemerkt door CSKA Moskou-coach Gennadi Kostylev, maar hij wilde aanvankelijk niet naar Moskou vanwege zijn opleiding. Hij speelde er vervolgens toch vier seizoenen onder trainer Aleksandr Tarchanov, die hij achterna ging toen die naar stadgenoot Torpedo Moskou vertrok. Dick Advocaat haalde hem vervolgens naar PSV, waar een half jaar later landgenoot Joeri Nikiforov zijn ploeggenoot werd. Toen Advocaat vervangen werd door Eric Gerets, verloor Khokhlov zijn plaats in Eindhoven. De speler en coach lagen geregeld met elkaar overhoop in de pers.Voor PSV speelde de Rus elf wedstrijden in de UEFA Champions League. Hij scoorde daarin tegen 1. FC Kaiserslautern (1-2 verlies), Benfica (2-2 gelijk) en FC Bayern München (2-1 verlies).

Khokhlov ging van PSV naar Real Sociedad, waarmee hij in 2003 op de tweede plaats in de Primera División eindigde, achter Real Madrid. Zijn contract werd dat jaar niet verlengd: in Spanje mochten clubs vanaf het daaropvolgende seizoen drie buitenlandse spelers in dienst hebben en Sociedad had er op dat moment vier. Khokhlov keerde terug naar Rusland. Hoewel Russisch bondscoach Guus Hiddink hem in 2006 probeerde over te halen terug te keren in de nationale ploeg (waar hij in 2005 gestopt was), zag hij hier geen heil in, omdat hij zich volledig op Dinamo Moskou wilde concentreren. In 2010 sloot hij zijn actieve daar dan ook af.

Khokhlov was van 1996 tot en met 2005 international van het Russische nationale voetbalteam. Daarvoor speelde hij 53 wedstrijden, waaronder op het WK voetbal 2002. Hij scoorde zes keer. Khokhlov debuteerde voor Rusland op 16 juni 1996, in de wedstrijd Rusland – Duitsland (0-3).

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *