Duncan Edwards (1936-1958)

Duncan Edwards (1 oktober 1936 – 21 februari 1958) was een Engelse voetballer, die voor Manchester United en het nationale elftal van Engeland speelde. Hij maakte deel uit van de legendarische ‘Busby Babes’, een jong en getalenteerd elftal van Manchester United dat getraind werd door de Schot Matt Busby, en was één van de acht spelers die overleden als gevolg van de vliegramp van München.

Edwards had volgens velen de potentie om één van ‘s werelds beste voetballers te worden. Hij had een bijna perfecte tackle en kon perfect passen en schieten met beide benen. Hij was ook bekend om zijn lange runs over het veld en kon ook zeer goed koppen en van grote afstanden schieten. Hij tekende zijn eerste contract bij Manchester United als tiener en werd daarmee toen de jongste speler ooit die zijn debuut maakte in de Football League First Division en de jongste Engelse speler sinds de Tweede Wereldoorlog. In zijn professionele carrière, die slechts vijf jaar duurde, hielp hij United aan twee landskampioenschappen en een halve finale in de Europacup 1.

Edwards was een veelzijdige speler die op alle posities uit de voetbalvoeten kon. Zijn veelzijdigheid heeft er een keer voor gezorgd dat hij een wedstrijd begon als vervanger van een geblesseerde spits. Vervolgens raakte er een verdediger geblesseerd en maakte Edwards dezelfde wedstrijd af op zijn positie. De grootste kracht van Edwards was verder zijn fysieke kracht en zijn autoriteit op het veld, die beide uitzonderlijk waren voor zo’n jonge speler. Ook werd hij altijd geroemd om zijn fantastische uithoudingsvermogen. Zijn imposante fysieke kracht bezorgde hem de bijnamen ‘Big Dunc’ en ‘The Tank’.

Ondanks zijn 21 jaar heeft Duncan Edwards 18 interlands achter zijn naam. Legende ‘Sir Bobby’ Charlton die de ramp wel overleefde, noemde hem ooit “de beste speler die de wereld heeft gekend en het grootste talent waar ik ooit mee heb samen gespeeld”. Deze jongen, die hard op weg was de beste ooit te worden was ook te zien in reclames. Zo maakte hij reclame voor Dextrosol. Hij schreef ook een boek: “Tackle Soccer This Way”.

6 februari 1958. Dan slaat het noodlot toe. Het vliegtuig ‘Flight 609’ met daarin de selectie van Manchester United stort, na 3 pogingen om op te stijgen in een sneeuwstorm neer op de luchthaven van München. De dan 21-jarige Edwards raakt zwaar gewond en bezwijkt uiteindelijk twee weken later aan zijn verwondingen.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *