Edwin Godee (1964)

Edwin Godee, tweede van links, loopt Giovanni van Bronckhorst onder de voet

Edwin Godee (24 september 1964) was een mooie linkspoot die in zijn tijd werd gezien als een groot talent. Kwam samen met Marco van Basten van Elinkwijk naar Ajax (foto ANP Archieven)

Edwin Godee verkaste, samen met Marco van Basten, in 1981 van Elinkwijk naar Ajax. Beiden volgden het voorbeeld van Gerald Vanenburg, die al eerder deze route had afgelegd. De linkspoot gold als groot talent – zo speelde hij met het Nederlands elftal -20 in 1983 op het WK in Mexico – maar bij de Amsterdammers kwam daar niet verder dan het tweede elftal en twee wedstrijden in de hoofdmacht.

In een interview in 2001 met www.goal.com zei hij daarover: “Van Basten ging eerst in de A1 spelen en ik kreeg een kans om in de voorbereiding mee te draaien bij het tweede, het C-elftal heette dat toen. Als het goed ging mocht ik blijven, anders moest ik naar de A1. Qua leeftijd mocht ik namelijk ook nog in de A1 spelen.

Ik ben gelijk in het tweede elftal begonnen en heb alleen aan het einde van het seizoen met toernooien in de A1 gespeeld. Ik was een middenvelder met spelinzicht en ik pakte ook wel eens een goaltje mee. Een linkspoot. Uiteindelijk heb ik drie jaar in het tweede gespeeld en ben ik twee keer kort ingevallen bij het eerste, tegen Helmond Sport scoorde ik ook nog.”

Godee verruilde Ajax na drie jaar voor FC Utrecht. Hij had geen zin om vier of vijf jaar in het tweede te spelen en werd in een ruil betrokken met Rob de Wit. Bij Utrecht werd hij basisspeler in het vlaggenschip van de club en in 1985 won hij de KNVB beker. Toch leek FC Utrecht weinig vertrouwen in hem te hebben en in 1986 vertrok Godee naar Willem II dat in de eerste divisie uitkwam. Met de Tilburgers werd hij direct kampioen en de daarop volgende vier seizoenen speelde hij 122 wedstrijden om het hoogste Nederlandse niveau en scoorde achttien maal.

In 1991 vertrok Godee naar de Graafschap. Bij de Superboeren bleef hij zeven seizoenen. Hij degradeerde uit de eredivisie, maar werd in 1995 kampioen en maakte de omgekeerde weg. In 1999 maakte hij de overstap naar Heracles. Hij bleef er twee seizoenen en in 2001 borg hij de schoenen voorgoed op.

“Ik heb al met al een mooie tijd gehad. Achteraf had er misschien meer ingezeten, een buitenlands avontuur bijvoorbeeld. Dat is allemaal achteraf”, zei hij tijdens hetzelfde interview met www.goal.com.

Edwin Godee handelt in zijn dagelijkse leven in tweedehands spullen. Zijn zoon Joey speelt voor Go Ahead Eagles.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *