Elías Figueroa (1946)

Elias_Figueroa

Elías Ricardo Figueroa Brander (25 oktober 1946) was een rots in de branding voor vele clubs. Hij werd in zijn land een echte cultheld. Tot op heden wordt hij nog steeds beschouwd als de beste voetballer die Chili ooit heeft gekend.

Don Elías, zoals zijn bijnaam luidde, begon bij de kleine club Unión La Calera met voetballen. Hij was een ijzersterke verdediger die moeilijk te passeren was. Hij had een echte winnaarsmentaliteit en hij stippelde zijn carriere goed uit. In 1968 vertrok hij naar Uruguay waar hij ging spelen voor Peñarol. Hier werd hij als snel een vaste waarde. Hij speelde hier totaal 241 duels. Toen vertrok hij naar Brazilië en kwam hij te spelen bij Internacional. Hier maakte hij de meeste indruk. Hij speelde erg constant maakte weinig fouten en was een echte leider in de defensie. Hij pakte hier ook als verdediger regelmatig een goaltje mee. Bij Internacional kwam hij tot 336 wedstrijden waarin hij 26 keer scoorde.

Hij verliet Brazilië en keerde terug naar zijn vertrouwde vaderland waar hij in de hoofdstad ging spelen voor Palestino. Het was opmerkelijk dat hoeveel wedstrijden hij ook speelde erg fit bleek te zijn en te blijven. Toch wou hij zijn kunstje ook nog ergens anders vertonen. Dit deed hem besluiten om naar de Verenigde Staten te verhuizen. Na een jaar vertrok hij daar om zijn carrière af te sluiten bij Colo Colo.

Als speler kende hij vele persoonlijke successen, zo werd hij driemaal achtereenvolgens verkozen tot Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar en werd hij meerdere keren verkozen tot speler van het jaar in verschillende landen. In maart 2004 werd hij door voetballegende Pelé opgenomen in de FIFA 100, een lijst met de 125 beste nog levende voetballers.

Met het nationale elftal van Chili nam hij deel aan het WK voetbal 1966 in Engeland, het WK voetbal 1974 in West-Duitsland en het WK voetbal 1982 in Spanje. Hij behaalde met  Chili echter nooit een tweede ronde van het WK. Wel wist de verdediger, als aanvoerder van het Chileense elftal, door te dringen tot de finale van de Copa América in 1979. Helaas werd deze finale over drie wedstrijden verloren van Paraguay. Uiteindelijk kwam Figueroa tot 47 wedstrijden voor het nationale elftal waarin hij twee doelpunten maakte. 

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *