Ellery Cairo (1978)

Gastbijdrage. Geschreven door: Boris van Geel

Ellery Cairo (3 augustus 1978) was een rappe vleugelspits van onder meer Excelsior, FC Twente en NAC. Debuteerde als zestienjarige tegen PSV en kreeg een uitverkiezing voor het Nederlands elftal.

De geboren Rotterdammer doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en werd in zijn tijd gezien als een van de grootste talenten van de Kuipbewoners. Tijdens het seizoen 1994/95 volgde vervolgens de beloning: tegen PSV debuteerde de zestienjarige puber in het eerste elftal van Feyenoord, waardoor hij ineens naast grote namen als Ulrich van Gobbel en Rob Witschge op het veld stond.

Toch was er op zestienjarige leeftijd nog geen vaste plek voor de rappe rechtsbuiten in Feyenoord 1. In 1997 mocht Cairo daarom op huurbasis vertrekken naar een andere club uit Rotterdam: SBV Excelsior, dat een divisie lager speelde. Ellery ontwikkelde zich goed bij de Kralingers en maakte ook zijn eerste goals in het betaalde voetbal. Hij wist in totaal dertien keer te scoren in 54 wedstrijden en Feyenoord beloonde hem vervolgens met een terugkeer op het oude nest. Anderhalf jaar later en een kampioenschap rijker vertrok de vleugelflitser naar FC Twente.

In drie jaar Enschede ontwikkelde Cairo zich uitstekend. Hij speelde veel en blonk uit. Al gauw werd hij geloofd vanwege zijn wil om hard te werken en de voorzetten die voor continue dreiging zorgden. De drie ijzersterke seizoenen bleven niet onopgemerkt in Europa en interesse uit Engeland en Duitsland kwam op gang. Ellery koos uiteindelijk voor onze Oosterburen en tekende voor meerdere seizoenen bij Bundesliga-club SC Freiburg.

Zijn tijd bij Freiburg was in eerste instantie niet zeer succesvol. Hij werkte voornamelijk wedstrijden als spits af, terwijl hij een ouderwetse rechtsbuiten is.  Pas nadat toenmalig coach Volker Finke hem weer op zijn geliefde positie positioneerde ging het weer lopen. Hij verdiende met zijn goede spel voor het eerst een uitverkiezing voor het Nederlands elftal, en een transfer naar Hertha BSC.

In Berlijn wilde het voor de Rotterdammer echter niet vlotten. De Alte Dame  hechtte veel waarde aan jeugdspelers waardoor Ellery maar mondjesmaat zijn stempel kon drukken. Nadat zijn contract afliep, vertrok Cairo naar Engeland: Coventry City pikte hem op. Zijn periode in Engeland was allerminst succesvol. Het kick and rush-voetbal was op zijn zachtst gezegd niet het voetbal dat Cairo ambieerde en na één seizoen had de buitenspeler het dan ook gezien, waarop  volksclub NAC Breda hem vastlegde. Opmerkelijk hierbij was de manier hoe NAC Breda Cairo heeft beoordeeld. Op basis van één wedstrijd in de voorbereiding op het seizoen 2008-2009, besloot men Cairo een contract voor twee seizoenen te geven. Toch zat Cairo ook in Breda voornamelijk op de bank en zijn contract werd uiteindelijk niet verlengd.

Hierna volgden nog twee korte periodes bij Heracles Almelo en AGOVV Apeldoorn. Op maandag 9 juli 2012 besloot Cairo op 33-jarige leeftijd  het profvoetbal gedag te zeggen en nu richt hij zich op een loopbaan in de wereld van het vrouwenvoetbal. Hij is momenteel assistent-trainer bij de FC Twente vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *