Emmanuel Olisadebe (1978)

Emmanuel Olisadebe  (22 december 1978) was een Nigeriaanse spits die als international uitkwam voor Polen. Deze fysiek sterke spits loodste de Poolse ploeg richting het Wereldkampioenschap voetbal 2002.

Olisadebe gold als een groot talent in Nigeria en maakte al op veertienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van Jasper United in de hoogste divisie van het Nigeriaanse voetbal. Hij kwam dat seizoen meteen tot 32 wedstrijden waarin hij dertien keer scoorde. Het jaar erop leek hij toch wat terug te vallen en speelde hij slechts acht wedstrijden. Om verder te groeien besloot hij al op zestienjarige leeftijd zijn vaderland ter verlaten en te vertrekken naar Polen.

Hij tekende een contract bij Polonia Warschau dat uitkwam in de hoogste klasse van het Poolse betaalde voetbal. De eerste twee jaar speelde hij de helft van alle wedstrijden en scoorde daarin af en toe. Het derde jaar was voor hem en de club het meest succesvol. Emmanuel was in dat seizoen de drijvende kracht in het elftal dat dat jaar de nationale titel pakte. Met zijn twaalf doelpunten in 24 wedstrijden was hij van grote waarde voor Polonia dat seizoen. Olisadebe’s kwaliteiten waren niet alleen doelpunten maken, maar ook om zijn fysieke gesteldheid werd hij geprezen. De Poolse bondscoach zag in Olisadebe de oplossing voor het probleem in de aanval en contacteerde hem over een eventuele naturalisatie.

Olisadebe stond wel positief tegenover een naturalisatie en verkreeg in juli 2000 het Poolse staatsburgerschap. Een maand later maakte hij zijn debuut in de WK kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië. Olisadebe trof meteen doel en leidde vervolgens in de wedstrijden daarna de Poolse ploeg richting het Wereldkampioenschap voetbal 2002.

Polonia Warschau leende Olisadebe vervolgens anderhalf seizoen uit aan Panathinaikos FC, waar hij door een blessure helaas niet veel aan spelen toe kwam. Hij was gelukkig wel op tijd fit voor het WK, maar kon daarin samen met zijn teamgenoten geen rol van betekenis spelen en Polen kon na de groepsfase naar huis. Ondanks het kleine aantal wedstrijden dat Olisadebe voor Panathinaikos gespeeld had, had hij de Griekse club wel overtuigd van zijn kwaliteiten en zodoende kochten ze hem van Polonia Warschau. In de jaren daaropvolgend liet hij onder andere in de UEFA Champions League regelmatig zijn kunsten zien, maar door steeds terugkerende blessures kwam hij niet veel aan spelen toe.

In de winterstop van 2005/2006 maakte Olisadebe de overstap van Panathinaikos naar Portsmouth FC in Engeland. Een succes werd het helaas niet waardoor hij na een korte terugkeer in Griekenland koos voor een avontuur op Cyprus. Daar kwam hij eindelijk weer wat aan spelen toe en bleef hij ook een lange tijd fit. Hij begon weer te scoren, maar toch was er na één seizoen weer wat onrust in zijn lichaam en was hij alweer toe aan een nieuwe uitdaging. Hij verkaste naar China. Hier tekende hij een contract bij Henan Construction dat uitkwam op het hoogste niveau. Hier keerde zijn oude vorm weer helemaal terug en speelde hij veel wedstrijden en was van grote waarde. In drie jaar speelde hij 64 wedstrijden waarin hij 24 keer scoorde. Na deze succesvolle jaren keerde hij terug naar Griekenland waarin hij zijn carrière in 2012 afsloot bij PAE Veria.

Tussen 2000 en 2004 kwam Olisadebe 25 keer uit voor het Poolse nationale team. Hierin scoorde hij elf keer. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *