Eric Cantona (1966)

Eric_Cantona

Éric Cantona (24 mei 1966) kan met recht een briljant enfant terrible worden genoemd. Als speler soms onnavolgbaar, in zijn gedrag helaas soms ook.

De flamboyante Franse spits begon zijn loopbaan bij AJ Auxerre onder de vleugels van Guy Roux.  Na in 1988 het jeugd EK te hebben gewonnen werd hij voor een recordbedrag van 22 miljoen Franse Franc verkocht aan Olympique Marseille. Zijn prestaties waren grillig waardoor hij meerdere malen aan Franse clubs werd verhuurd. Deze jaren werden eveneens gekenmerkt door verschillende incidenten die tot schorsingen leidde met als dieptepunt dat hij één jaar werd uitgesloten van het nationale elftal.

Na de zoveelste verbanning kondigde aan zijn loopbaan te beëindigen. Op deze beslissing kwam hij niet veel later terug en vertrok naar Engeland. Met Leeds United werd hij in 1992 kampioen en vertrok voor 2 miljoen dollar naar Manchester United. Met deze club won hij vanaf zijn komst verschillende prijzen. Zijn opvliegende karakter was nog steeds aanwezig. Dit getuigende de karatetrap die een Crystal Palace supporter kreeg nadat deze hem had uitgescholden. Dit leverde hem een schorsing op van 9 maanden wat United de titel kostte. Verder gooide Cantona ooit eens een bal naar de scheidsrechter en verscheurde hij zijn shirt nadat hij werd gewisseld.

De overige vier seizoenen dat Cantona onder contract stond lukte dat wel mede hierdoor werd hij in 2001 verkozen tot speler van de eeuw van Manchester United. Met zijn karakteristieke opstaande kraag kreeg hij de bijnaam ‘Eric le Roi’ (The King). Na zijn voetballoopbaan speelde hij in een aantal films en reclamecommercials en speelde hij in het Franse nationale strandvoetbalteam.

In 2011 werd bekend gemaakt dat Éric Cantona terugkeert in de voetballerij. Als director of soccer van New York Cosmos moet hij er voor gaan zorgen dat er een competitief team staat dat weer een rol in de Noord-Amerikaanse competitie gaat spelen. Vorig jaar werd bekend dat de ‘Cosmos’ weer terug gaat komen. Pelé is daar de huidige president.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *