Erik Tammer (1969)

Erik Tammer

Erik Tammer (29 juni 1969), speelde in de jeugd bij De Meeuwen, Ultrajectum, UVV en AFC Ajax. Hij brak door bij SBV Excelsior en is vooral bekend van zijn tijd bij sc Heerenveen. Ook was hij succesvol bij Go Ahead Eagles. Tammer sloot in 2001 zijn professionele loopbaan als aanvaller af na 322 wedstrijden en 154 doelpunten.

Bij FC Utrecht A1 begon het allemaal voor Erik Tammer. Daarna volgden drie jaar Ajax, zonder succes. De voetbalcarrière van Tammer verliep met vele ups, maar ook met vele downs. “Het aantal clubs is op een hand niet meer te tellen,” vertelde Tammer eens. Bij een aantal verenigingen, waaronder AZ en Cambuur, stond de aanvaller maar twee of drie maanden onder contract, maar speelde niet of was geblesseerd, of kreeg hij, na nog geen competitiewedstrijd te hebben gespeeld, te horen dat hij het gehele seizoen de bank warm mocht gaan houden (Belenenses in Portugal). Bij Excelsior, Heerenveen en Go Ahaed Eagles beleefde de spits, die uit het niets een doelpunt kon maken, wel zijn weelde.

Bij Excelsior brak Tammer in de seizoenen 1990-1991 en 1991-1992 pas echt door. In 71 competitiewedstrijden scoorde hij maar liefst 47 doelpunten. De meeste bekendheid kreeg de voetballer in dienst van sc Heerenveen waar hij van 1992 tot en met 1996 gedurende vier seizoenen onder contract stond. Mede door de 21 goals van Tammer promoveerde de Friese club in het seizoen 1992-1993 naar de Eredivisie.

In de drie seizoenen daarna speelde Tammer nog 72 wedstrijden voor sc Heerenveen waarin hij 24 doelpunten maakte. De bekerfinale (1993) is Tammer het meest bijgebleven, ook al was Ajax met 6-2 te sterk.

Na sc Heerenveen speelde Erik Tammer nog voor Go Ahead Eagles (drie seizoenen), sparta (één seizoen), Cambuur Leeuwarden (één seizoen), opnieuw één seizoen Sparta en ADO Den Haag waar hij zijn voetbalcarrière in 2001 afsloot. In totaal speelde Tammer 322 competitiewedstrijden waarin hij 154 doelpunten maakte. Tijdens zijn verblijf bij ‘de Eagles’ in Deventer leek Tammer voor een buitenlands avondtuur naar Osasuna te gaan. De transfer van Tammer naar Osasuna ketste echter op het laatste moment af, volgens de Spanjaarden omdat de speler zich negatief had uitgelaten over de club.

Hierna speelde Erik Tammer nog in het amateurvoetbal waar hij in 2010 afsloot bij HBS waar hij in zijn laatste seizoen door blessures tevens assistent coach was. Na twintig jaar op een goed niveau te hebben gevoetbald besloot Erik Tammer iets anders te gaan doen. Tammer kwam in contact met oud-teamgenoot Mike Mossel, en samen besloten ze de ‘Talentscan’ -formule op de markt te zetten. Helaas leverde dit niet het gewenste resultaat op. De beide oud-profspelers kwamen iets te laat met het plan.

Later zou bekend worden dat Tammer ooit telefonisch benaderd is om als speler van Excelsior een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen opzettelijk weg te geven. Erik Tammer woonde nog thuis en was beginnend-prof. De spits zou 5000 gulden ontvangen als hij de wedstrijd opzettelijk zou verliezen. Tammer ging hier niet op in en vernam niets meer hierover.

Sinds 2009 is Erik Tammer mede-eigenaar van de Amerikaanse voetbalclub Dayton Dutch Lions FC en Texas Dutch Lions FC. Per 1 juli 2013 werd de voormalig goaltjesdief scout bij SC Heerenveen. Vanaf juli 2015 werd hij scout van N.E.C. uit Nijmegen maar vertrok al weer naar een jaar. De club had niet de financiële middelen om Tammer te behouden.

(Foto: YouTube)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *