Eugène ‘Gène’ Hanssen (1959)

Gène Hanssen (9 januari 1959) is een Nederlands voetballer die vooral bekend is om zijn tatoeages en door zijn onverzettelijke inzet. Tevens liefhebber van distelvinken.

In het seizoen 1978/79 maakte Hanssen zijn eerste spelminuten in het betaalde voetbal, alvorens bij Waubachse Boys en Sylvia te hebben gespeeld. Tot het seizoen 1992/93 zou Hanssen, clubicoon, bij Roda JC blijven. In de winterstop vertrok hij naar de Japanse club Yomiuri Verdi. Na één seizoen Japan keerde Hanssen terug naar Limburg om voor VVV te voetballen. Vervolgens vertrok hij voor twee jaar naar het Belgische KFC Lommel SK, om vervolgens de laatste vijf jaar van zijn carrière af te sluiten bij Germania Teveren.

Waar Eugene Hanssen bij Roda JC natuurlijk furore maakte als keiharde rechtsback en later als verdedigende middenvelder, was hij bij de Waubachse Boys de man die het elftal met grote bezieling op sleeptouw nam en daarbij ook nog als goalgetter fungeerde.  Als zoon van een mijnwerker leerder hij het harde werken. Volgens zijn vader verdiende ‘Gène’ in 1 wedstrijd net zoveel als zijn vader een maand in de mijnen.

Door dezelfde onverzettelijkheid (ook wel koempelmentaliteit genoemd) als zijn vader behaalde Hanssen het mooie aantal van 442 wedstrijden waarin hij toch maar mooi 30 maal wist te scoren. Het grote(re) geld en een nieuwe uitdaging brachten hem bij zijn eerste buitenlandse avontuur. Het was van korte duur; zijn verblijf in Japan duurde maar vier maanden. Heimwee en de Japanse instelling bij Yomiuri Verdi zorgden ervoor dat Hanssen zijn vertrouwde Limburgse land weer op zocht. Hij is hierna nog actief geweest bij 6de klasser Kakertse Boys samen met zijn zoon. In het seizoen 2008-2009 is hij met Kakertse Boys naar de 5de klasse gepromoveerd.

Hanssen stond bekende als bikkelharde speler die voorop ging in de strijd. Toch ontving mr. ‘Roda JC’ ‘maar’ 15 gele kaarten, waarvan twee indirect rood opleverden. In 1 geval noemde hij de scheidsrechter “schijtlijster”, wat niet op prijs werd gesteld door de arbiter van dienst. Dat ‘Gène’ zijn zachtere kanten heeft blijkt ook uit zijn fervente dierenliefde. Vooral de welbekende kweekvogels, de kanarie en de distelvink, krijgen zijn enthousiaste aandacht. Ook vissen is een grote hobby. Hanssen legde zelfs een eigen visvijver aan.

(Foto: ANP – Foundation)

Op zondag 25 september 2016 besteedde Frank Heinen in de heerlijke rubriek ’62 jaar betaald voetbal’ (programma NOS Studio Voetbal) prachtig aandacht aan deze cultspeler en mede ook aan onze website. Zie hier dit vermakelijke fragment:

http://nos.nl/video/2134437-62-jaar-betaald-voetbal-gene-hanssen.html

Ook Eredivisiehelden maakte een mooi item over Gène Hanssen de noeste verdediger:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *