Eusébio (1942-2014)

Eusébio

Eusébio da Silva Ferreira (25 januari 1942 – 5 januari 2014) Was een superspits van onder meer SL Benfica. De in Mozambique geboren Portugees boekte met deze ploeg vele successen. Daarnaast speelde Eusébio ook nog in Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Was hij de beste?

Eusébio begon zijn voetbalcarrière in zijn geboorteland. Waar hij uitkwam voor C.D. Maxaquene. In drie jaar tijd boekte De Zwarte Parel bizarre cijfers door maar liefst 77 maal te scoren in 42 wedstrijden. Een bijzondere prestatie die ook in Portugal niet onopgemerkt bleef. Benfica bleek het meest slagvaardig te zijn en haalde de aanvaller in 1960 op uit het land wat destijds nog een kolonie was van Portugal. Maxaquene kreeg omgerekend zo’n 136.000 euro voor haar sterspeler.

In Europa bleek de aanvaller net zo makkelijk het net te vinden als in Afrika. Met bijna 500 doelpunten in 15 jaar bezorgde hij Benfica onder meer elf landstitels, vijf nationale bekers en eenmaal de Europa Cup I. Daarnaast werd de dribbelkoning driemaal Europees topscoorder. Eenmaal won hij de prijs Europees voetballer van het jaar. En hij was de eerste winnaar van de Gouden Schoen.

Met het nationale team van Portugal werd Eusebio derde tijdens het Wereldkampioenschap van 1966. Tevens werd hij topscoorder van dit toernooi met negen goals. Daarnaast werd hij opgenomen in het sterrenelftal.

Na vijftien jaar Benfica en een karrenvracht aan prijzen vertrok de vaardige voorhoedespeler uit Europa en ging hij op avontuur in midden- en Noord Amerika. Hij kwam onder meer uit voor Monterrey (Mexico),  Toronto Metros (Canada) en de Las Vegas Quicksilvers (VS). Uiteindelijk stopte Eusébio met voetballen bij het Amerikaanse New Jersey Americans. Tussendoor kwam hij ook nog uit voor de Portugese verenigingen Beira-Mar en Uniao de Tomar.

Op 5 januri 2014 stierf Eusébio op 71-jarige leeftijd aan een hartaanval.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *