Evert Radstaat (1962)

Evert Radstaat

Evert Radstaat (12 februari 1962) speelde voor FC Wageningen en NEC. De blonde edoch bonkige man met de mooie achternaam en type ‘kont er in en weg draaien’, was een niet onverdienstelijke spits die helaas moest stoppen door een blessure.

Schoonmaker Evert ‘zichtbaar anders’ Radstaat is geboren op 12 februari 1962 te Wageningen. Radstaat begon zijn loopbaan bij FC Wageningen op de inmiddels nostalgische ‘Wageningse Berg’. In 1979, op 17 jarige leeftijd, haalde trainer Jan van Eijck hem bij Wageningen 1 en hij zou daar 14 maal het doel treffen als spits van de plaatselijke FC. In zijn laatste jaar bij FC Wageningen stond hij voorin met de plaatselijk wereldberoemde Cees Lok. Dit alvorens hij in maart 1986 vertok naar NEC. Hij zou in Nijmegen tot 1989 blijven en een prima koppel vormen met Frans Janssen. Want Evert maakte de ruimte, Frans was de afmaker. Zelf trof Radstaat in zijn 111 wedstrijden voor NEC 32 maal het doel.

De aanvaller speelde vanaf zijn vierde levensjaar bij FC Wageningen in de hoogste elftallen, totdat de splitsing kwam van Wageningen amateurs en FC Wageningen en hij in het 2e elftal terecht kwam. Hij was toen 17. Een jaar later debuteerde hij als voorstopper (!) in het eerste onder trainer Frans Körver. Op zijn achttiende stagneerde de opmars van Radstaat doordat hij zijn been brak. Het leek dat hij was afgeschreven maar kwam toch sterk terug.

3 jaar speelde Evert als voorstopper maar de laatste 2 jaar werd hij met succes in de spits geposteerd. In de periode bij FC Wageningen ‘versleet’ hij 4 trainers: Frans Korver, Hans Boersma, Jan van Eijck en Arie Schans. Met de laatste kon hij niet goed overweg en hij vertrok daarom bij de FC Wageningen toen de gelegenheid zich voordeed. Het hoogtepunt met FC Wageningen was de strijd om de KNVB beker in 1985. De halve finale werd behaald. Na een 2-0 victorie op Go Ahead Eagles was Helmond Sport te sterk.

Tijdens de wedstrijd NAC-FC Wageningen op 15 oktober 1983 vindt een vreemd voorval plaats. Nadat Evert Radstaat, na een overtreding op Hans Heeren, de gele kaart krijgt, protesteert hij hierover bij scheidsrechter De Vrieze. Daarbij raakt Evert de arm van de scheidsrechter. De arbiter, die denkt dat hij wordt aangevallen, haalt uit. Zijn vuist raakt Evert precies op de plaats waar hij de week ervoor tegen AZ een hoofdwond opliep. Radstaat werd opgelapt en kon verder spelen.

De blonde en tevens bonkige Radstaat moest het zelf ook hebben van zijn fysieke kracht en schiep daardoor ruimte voor zijn maatje(s) in de spits. Een type ‘kont er in en weg draaien’. Dit was wat NEC nodig had en in een ruil met gesloten beurzen met Bert van de Pol toog Radstaat in 1986 naar Nijmegen en Van de Pol de omgekeerde richting. Evert lag wederom in de clinch met zijn trainer en NEC was een mooie stap omhoog.

Het 1e seizoen in de eerste divisie was onder trainer Sandor Popovics..Dat was echter geen best seizoen getuige de degradatie naar de eerste divisie. Het seizoen erna kwam Leen Looijen. De meeste spelers waren semiprof, een enkele fullprof. Radstaat werkte halve dagen bij zijn vader in het schoonmaakbedrijf en ging ’s middags om half 3 (wedstrijd-tijd) trainen. Het 1e jaar speelde hij met onder andere Sije Visser, Michel Mommertz, Henk Grim en Danny Hoekman.

Eind jaren tachtig waren de jaren dat NEC nog in ‘De Goffert’ speelden. Het kille stadion met de sintelbaan. Het hoogtepunt bij NEC was natuurlijk de promotie naar de eredivisie in 1989 via de nacompetitie. Evert Radstaat werd topscorer van de nacompetitie. De grillige aanvaller moest zich echter in 1989 ook melden bij de tuchtcommissie omdat hij vanuit de dug out een bal succesvol op het hoofd van een Haarlem-speler had gemikt.

In november 1989 raakte hij, nog maar 28 jaar en dus nog veel te jong, wederom geblesseerd (na zijn beenbreuk) en werd vervolgens afgekeurd. De knie was zo versleten dat acteren op het hoogste niveau ondoenlijk was. Ook speelde Everrt nog kort in de amateurs bij SV Leones.

Na het voetbal nam Evert Radstaat het schoonmaakbedrijf (http://www.erschoonmaakbedrijf.nl/ Adres: Groen van Prinstererstraat 1, 6702 CM Wageningen Telefoon:0317 425 612) van zijn vader over en doet hij in onroerend goed.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *