Evgeniy Levchenko (1978)

Evgeniy Levchenko

Evgeniy Levchenko (2 januari 1978), was een Oekraïens international die naast het acteren op het middenveld op vaak acteerde op de catwalk. Zijn beste jaren beleefde hij op het middenveld bij FC Groningen.

Levchenko begon zijn carrière in zijn vaderland bij Metallurg Kostiantynivka waar hij in de jeugd speelde. Hij vertrok in 1994 naar Sjachtar Donetsk waar hij in het tweede elftal speelde. Hij kwam daar niet veel aan spelen toe waardoor hij in 1996 verhuisde naar zijn derde club in drie jaar. Evgeniy Levchenko tekende een contract bij CSKA Moskou. Nadat hij hier ook niet echt zou doorbreken besloot hij zijn geluk buiten de landsgrenzen te gaan zoeken.

Evgeniy Levchenko
Evgeniy Levchenko

Hij vertrok naar Nederland en tekende een contract in Arnhem bij Vitesse. In de eerste seizoenshelft debuteerde hij in de Eredivisie. Maar doordat hij meerder concurrenten op zijn positie had werd hij in de winterstop verhuurd aan Helmond Sport. Daarvoor kwam hij vijftien wedstrijden in actie waarin hij vier doelpunten maakte. Hij keerde terug naar Vitesse maar kon daar niet rekenen op al te veel speelminuten. Dit deed hem besluiten te vertrekken naar Cambuur Leeuwarden.

Daar ging hij veel wedstrijden spelen en ontpopte zich tot een vaste waarde op het middenveld van de Friezen. Hier liet hij zien over goeie leiderscapaciteiten te beschikken en een goed inzicht te hebben over wat er allemaal in het veld gebeurde. In twee seizoenen speelde hij 41 wedstrijden in de Eredivisie voor de Friezen waarin hij twee keer scoorde. Levchenko keerde vervolgens terug naar Vitesse, waar hij ditmaal drie jaar bleef en wilde bewijzen dat hij belangrijk kon zijn voor de Arnhemmers. Helaas werden de eerste twee seizoenen wederom een teleurstelling voor de middenvelder. Tijdens zijn laatste seizoen in Arnhem speelde hij 23 keer (met één doelpunt). Hij speelde een belangrijke rol op het middenveld alleen werd zijn contract bij Vitesse niet verlengd.

Hij vertrok naar Rotterdam hij een contract tekende bij Sparta. Sparta speelde op dat moment in de eerste divisie. In de twee seizoen dat hij onder contract stond bij Sparta speelde hij alle wedstrijden en liet hij zijn niveau zien dat hij ook bij Cambuur haalde. Hij speelde 70 wedstrijden en scoorde daarin elf maal. Hij had een belangrijk aandeel in de promotie van Sparta in 2005 naar de Eredivisie.

Zijn goede spel leverde hem een contract op naar FC Groningen. Hier beleefde hij misschien wel zijn mooiste jaren uit zijn carrière. Twee keer behaalde hij met de club uit het hoge noorden Europees voetbal. Een domper daarin was voor Levchenko zijn gemiste penalty tegen Fiorentina. Hij bestempelde dit zelf als de grootste dieptepunt uit zijn loopbaan. Hij speelde vier seizoenen in Groningen. Het ontpopte zich als een zeer belangrijke pion in het elftal van Ron Jans. Na een aanvankelijk afscheid wilde de club terugkomen op het besluit, maar konden beide partijen het niet eens worden over de duur van de verlenging van het contract. Hij zou 90 wedstrijden spelen voor de Groningers waarin hij 17 keer het doel zou vinden. Voor alle statistieken van Levchenko bij FC Groningen kunt u kijken op de website van fcgstats.

Uiteindelijk vertrok Levchenko naar FK Saturn. Hij speelde er één jaar en keerde in juli 2010 terug naar Nederland. Evgeniy Levchenko tekende er een contract bij Willem II dat hem transfervrij inlijfde. Hij werd aanvoerder van ‘de Tricolores’, maar degradeerde dat jaar uit de Eredivisie. Hij ging voor een laatste avontuur en tekende in juli 2011 een eenjarig contract bij Adelaide United. In Australië maakte hij niet genoeg indruk waardoor hij op 25 maart 2012 zijn contract in goed overleg liet ontbinden. Dit deed Evgeniy besluiten een punt achter zijn carrière te zetten.

Naast het voetbal was hij ook model. Hij werd bijvoorbeeld in 2009 uitgeroepen tot best geklede profvoetballer. 

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *