Fabien Barthez (1971)

Fabien Barthez

Fabien ‘Fabulous Fab’ Barthez ( 28 juni 1971) was als kleurrijk doelman actief bij Toulouse, Olympique Marseille, AS Monaco en Manchester United. Ook keepte hij 87 interlands voor het Frans voetbalelftal.

Barthez begon zijn carrière bij Toulouse. Daarna speelde hij voor Olympique Marseille, Monaco, Manchester United (waarmee hij in 2001 en 2003 Engels kampioen werd) en opnieuw Marseille. In 1993, als 21-jarige, won hij met Marseille de Europacup I onder de Belgische trainer Raymond Goethals.

Barthez verdedigde 87 keer de kleuren van de Franse nationale ploeg. Hij werd wereldkampioen in 1998 en Europees kampioen in 2000. Barthez speelde 17 wedstrijden op de eindronde van een wereldkampioenschap, een Frans record. De kus die Laurent Blanc voor aanvang van elke wedstrijd op het WK 1998 op zijn kale knikker gaf, maakt in sommige subculturen deel uit van het collectief geheugen.

Barthez is een van de beste Franse doelmannen ooit. Zijn carrière kende echter ook smetten. Een dieptepunt was toen hij bij Marseille in een oefenwedstrijd spuwde naar de scheidsrechter en zes maanden lang geschorst werd. Barthez bleef bij de nationale ploeg het vertrouwen krijgen van bondscoach Raymond Domenech. Het WK 2006 was zijn zesde grote toernooi met Frankrijk, zijn vijfde als titularis. Grootste concurrent was Grégory Coupet. Die laatste speelde een sterk seizoen bij landskampioen Lyon en vond het niet kunnen dat hij niet eerste doelman werd. Barthez werd dan ook door eigen publiek uitgefloten, met grote ergernis van Zidane.

Dit WK was ook zijn laatste internationale optreden. Hij werd met zijn land vicekampioen, na het verlies van strafschoppen tegen Italië. In het hele toernooi heeft hij zich niet vaak kunnen onderscheiden. Voor het seizoen 2006-2007 vond hij geen nieuwe club meer en kondigde midden-eind oktober 2006 zijn afscheid aan. Zijn droom was dat hij zijn carrière mocht beëindigen bij de club waar het voor hem allemaal begonnen is: Toulouse. Maar dat draaide uit op een sisser.

Barthez had geen zin meer in het spelletje en gaf aan dat hij waarschijnlijk tv-commentaar bij Rugbywedstrijden zal geven. Op 14 december, bijna 3 maanden na zijn laatste wedstrijd kwam er toch een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Als 35-jarige tekende hij een contract van een half seizoen bij FC Nantes. Sportief ging het echter verschrikkelijk met de club. Toen duidelijk werd dat degradatie onafwendbaar was, kreeg Barthez een aanvaring met een aantal fans. Hij voelde zich dusdanig bedreigd, dat hij besloot om zijn contract te laten ontbinden. Even leek hij naar Mexico te verkassen, maar dit verhaal bleek verzonnen.

In 1996 werd Fabien Barthez voor vier maanden geschorst wegens het gebruik van verboden middelen. Het zou hierbij gaan om cannabis. (Foto: Wikipdia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *