Fabio Cannavaro (1973)

Fabio Cannavaro (13 september 1973) was een Italiaanse verdediger die wordt gezien als één van de beste van zijn generatie. Cannavaro werd in 2006 uitgeroepen tot Europees- en Wereldvoetballer van het Jaar en werd met Italië dat jaar -als aanvoerder- wereldkampioen.

Ook als clubspeler was de verdediger succesvol en zijn eerste prijzen pakte hij met Parma, waar hij in 1995 na drie seizoenen Napoli voor tekende. In de Noord-Italiaanse stad werd in 1999 de  UEFA Cup, de Italiaanse supercup en de beker gewonnen, drie jaar later werd wederom de Italiaanse beker gepakt, waarop Cannavaro tekende voor Internazionale.

In Milaan speelde de kleine verdediger (slechts 176 cm groot) twee seizoenen waarin geen prijzen werden gepakt. Juventus trok hem vervolgens aan en met de Oude Dame werden twee titels gewonnen (in 2005 en 2006) die later weer werden ingetrokken vanwege het omkoopschandaal. Nadat in de zomer van 2006 aanvoerder Cannavaro de wereldcup in Duitsland omhoog tilde, vertrok hij naar Real Madrid en won hij twee landstitels en een Spaanse supercup.

Na drie seizoenen Spanje keerde Cannavaro voor nog één jaar terug bij Juve om uiteindelijk in 2011 zijn loopbaan de beëindigen bij Al-Ahli uit het Midden-Oosten.

In januari 2012 werd echter bekend dat Fabio Cannavaro zijn loopbaan zou gaan voortzetten in India. Samen met andere (voormalige) voetbalsterren werd Cannavaro gecontracteerd om het niveau van de Indiase I-League omhoog te halen. De voetbalsterren stonden onder contract bij de Celebrity Management Group, de organisator van de Indiase competitie, die de spelers middels een veiling aanbood aan de Indiase clubs. Na een geaccepteerd bod van 628.000 euro zou Cannavaro aan de slag zal gaan bij Siliguri. Het plan van de vernieuwde Indiase voetbalcompetitie vond uiteindelijk geen doorgang, waardoor ook de herstart van Cannavaro’s spelerscarrière dus niet tot stand kwam.

In juli 2013 ging Cannavaro aan de slag als assistent van trainer Cosmin Olăroiu bij zijn laatste club Al-Ahli. De ploeg werd onder hun leiding landskampioen en bekerwinnaar van de Verenigde Arabische Emiraten. In november 2014 verving Cannavaro zijn voormalig trainer Marcello Lippi als hoofdcoach bij het Chinese Guangzhou Evergrande. Zijn dienstverband duurde tot en met juni 2015. In oktober van dat jaar werd hij in Saoedi-Arabië aangesteld als hoofdtrainer van Al-Nassr. Ook hier vertrok hij binnen enkele maanden; in februari 2016 liet hij zijn contract ontbinden. In juni 2016 keerde hij terug in China door Tianjin Quanjian te gaan leiden.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *