Fabio Grosso (1977)

Fabio Grosso (28 november 1977) was een Italiaanse vleugelverdediger die onder meer uitkwam voor Internazionale, Olympique Lyon, Juventus en de Italiaanse nationale ploeg. Grosso stond bekend om zijn geweldige traptechniek en heeft een studie politicologie afgerond.

Tot zijn 24ste speelde Grosso nog in de Serie C. Via Perugia, waar hij in 2001 terecht kwam en werd omgeturnd van linksbuiten naar linksback, kwam hij in 2004 bij Sampdoria terecht en aldaar werd hij ook een vaste waarde in het Italiaanse elftal. De linkspoot maakte indruk als aanvallende vleugelverdediger en groeide onder bondscoach Marcello Lippi uit tot een belangrijke schakel tijdens het gewonnen WK 2006. Met een onvervalste schwalbe  hielp hij zijn land in de achtste finales langs het Australië van Guus Hiddink. In de halve finale maakte hij tegen Duitsland de eerste goal in de verlenging en in de finale nam hij de laatste en beslissende strafschop tegen Frankrijk nadat de beide ploegen in de reguliere speeltijd en de daaraan gekoppelde verlenging niet verder kwamen dan 1-1.

Na het WK werd Grosso verkocht aan Internazionale. In Milaan werd de lange verdediger onder meer de concurrent van de van Ajax overgenomen Maxwell en was hij zodoende ook lang niet altijd zeker van zijn plaats. Hij bleef slechts één seizoen in dienst bij de club en vertrok in 2007 naar Olympique Lyon. Met Inter werd hij wel landskampioen en won hij de Supercoppa Italiana. Ook in Frankrijk won de back fraaie prijzen. In de twee seizoenen dat hij er voetbalde, won hij de landstitel en de Coupe de France in 2008 en de Franse supercup in 2007.

Na twee seizoenen in Frankrijk ging Grosso weer naar eigen land. Hij tekende in de zomer van 2009 een contract bij Juventus, waar hij nog drie seizoenen zou voetballen. In zijn laatste jaar sloot hij zijn loopbaan af met het winnen van de Serie A. Momenteel volgt Grosso de cursus Coach Betaald Voetbal in Italië. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *