Fabrizio Ravanelli (1968)

Fabrizio Ravanelli

Fabrizio Ravanelli (11 december 1968) was een makkelijk scorende spits die vooral in Italië scoorde. Hij kwam in zijn carrière tot 167 doelpunten en had daar 467 wedstrijden voor nodig.

De Zilveren Vos, zoals hij genoemd werd door zijn opvallend witte haren, was een van de meest succesvolle spitsen in de late jaren negentig. Met Juventus won Ravanelli een Serie A titel, de Italiaanse beker, de Italiaanse Supercup, de Champions League (1995/96) en de UEFA Cup (1992/93).

Ajacieden krijgen nog steeds grijze haren bij de gedachte aan hem. In de tweede Champions Leage finale van de Amsterdammers was Ravanelli namelijk de grote kwelgeest. Hij scoorde de openingstreffer na een misverstand tussen van der Sar en de verdediging. ‘Juve’ won uiteindelijk na strafschoppen. Toen was hij al volkomen grijs. En daar komt natuurlijk ook zijn mooie bijnaam vandaan.

Fabrizio speelde tussen 1993 en 1996 voor het Italiaans voetbalelftal 22 wedstrijden. Waarin hij acht keer scoorde. Hij speelde op het Europees Kampioenschap van 1996. Ook was hij lid van de Italiaanse selectie van 1998. Helaas raakte de superspits enkele dagen voor het toernooi ziek. Ravanelli speelde voor het Italiaanse elftal uiteindelijk slechts 22 wedstrijden en scoorde daarin acht keer.

Na zijn actieve loopbaan ging Ravanelli aan de slag als trainer. Eerst bij de jeugdafdeling van Juventus, vanaf 2013 als hoofdtrainer AC Ajaccio. Daar werd hij op 2 november 2013 ontslagen na de thuisnederlaag tegen Valenciennes, 1–3. In de twaalf wedstrijden onder zijn leiding behaalde de club slechts een overwinning. Mede daardoor stond Ajaccio op dat moment een na laatste in de competitie. Hij werd opgevolgd door Christian Bracconi. Van juni tot en met september 2018 trainde hij Arsenal Kiev.

Zijn witte haardos heeft een modellencarrière nooit in de weg gestaan. Fabrizio Ravanelli struinde na zijn loopbaan vele catwalks af om onder andere kleding van Bikkemberg te showen.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *