Fandi Ahmad (1962)

Fandi Ahmad

Fandi Ahmad (29 mei 1962) was een aanvaller uit Singapore die in de jaren ’80 slechts 44 wedstrijden bij FC Groningen nodig had om uit te groeien tot clublegende. Want de dartele aanvaller is zelfs opgenomen in het FC Groningen Elftal van de eeuw.

De ‘Parel van Maleisië’ werd in 1983 hoogstpersoonlijk gecontracteerd door wijlen voorzitter Renze de Vries. De man die door Fandi ook wel ‘mijnheer Diepvries’ werd genoemd. Dit had waarschijnlijk verband met de kou in Nederland. Bij ‘De Trots van het Noorden’ speelde de aanvaller in twee seizoenen 44 wedstrijden. Hij scoorde hierin onder meer een doelpunt in de heroïsche Europa Cup-wedstrijd tegen Inter Milaan.

In 1985 vertrok Fandi weer uit het hoge Noorden. Twee jaar later wilde toenmalig trainer Rob Jacobs de goedlachse aanvaller weer terug naar Groningen halen. Maar Fandi kreeg helaas geen werkvergunning. Waardoor hij weer terug moest keren naar Singapore.

In de 44 wedstrijden die Fandi Ahmad in deze selectie speelde scoorde hij 12 keer. Fandi kreeg hierin in totaal 0 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning is de 6-2 in de thuiswedstrijd tegen AZ ’67 op 08-04-1984. Zijn grootste nederlaag is de 2-6 in de thuiswedstrijd tegen AZ ’67 op 25-04-1985. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden is 43,18%. Bekijk op de website van FCG Stats alle statistieken van Fandi bij FC Groningen.

In 1968 was Fandi de jongste speler ooit die werd opgenomen in de selectie van een nationaal elftal. Want hij was op dat moment nog maar zestien jaren jong. In het geval van Fandi betrof het Singapore waarvoor hij aanvoerder was. En waarvoor hij uit kwam als aanvaller of aanvallende middenvelder. Ook daar deed hij het niet onaardig. Want mede door zijn winnende goal in de finale wist Singapore in 1980 de Malaysia Cup binnen te slepen.

Na zijn actieve carrière werd Fandi bondscoach van zijn vaderland Singapore. Daarna ging de Singaporees de zogeheten Fandi Ahmad Academy runnen. Dit is een voetbalschool in zijn vaderland. Verder werkte hij aan zijn trainerscarrière. Dit deed hij bij Johor Darul Takzim in de Super League van Maleisië. Hij is getrouwd met het Zuid-Afrikaanse model Wendy Jacobs en heeft enkele talentvolle voetbalzonen.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *