Ferrie Bodde (1982)

Ferrie Bodde

Ferrie Bodde (5 mei 1982) was een voetballer die nog steeds razend populair is bij ADO Den Haag en Swansea City. Werd ooit ‘The Dutch Roy Keane’ genoemd.

Ferrie Bodde zette in april 2001 zijn eerste stappen als prof binnen de lijnen bij ADO Den Haag. De club kwam toen nog uit in de Gouden Gids Divisie. Bodde was een middenvelder die bekend stond om zijn precieze afstandsschoten en hardheid in de duels. In 2003 promoveerde Bodde met ADO naar de Eredivisie. Hij zou vier seizoenen op het hoogste Nederlandse niveau blijven spelen, voordat ADO een stap terug moest doen. Bodde wilde zo hoog mogelijk blijven spelen en na 161 wedstrijden in het groen-gele shirt besloot hij de club te verlaten.

Er was vanuit binnen- en buitenland voldoende belangstelling om Ferrie over te nemen. Feyenoord, FC Zürich en Celtic wilden The Dutch Roy Kane wel overnemen. Bodde wimpelde de belangstelling af en leek te kiezen voor een avontuur bij Aberdeen. De verrassing was echter groot toen hij een contract ondertekende bij Swansea City uit Wales, dat uitkwam in de Engelse League One. De Haagse ‘behangkoning’ John van Zweden, die Swansea in 2002 met een investering van 50.000 pond van het faillissement had gered, speelde ongetwijfeld een rol in de keuze van Bodde.

Bodde tekende een contract van drie jaar bij The Swans en ontmoette er oud ADO-doelman Dorus de Vries. Op 29 september 2007 maakte Ferrie zijn debuut bij Swansea en de fans waren na afloop van de wedstrijd lyrisch over de middenvelder. Hij was waarschijnlijk een van de beste spelers die ooit in het shirt van Swansea had rondgelopen. En de supporters waren het daarnaast erover eens dat hij veel te goed was voor het niveau van League One. Bodde ontwikkelde zich snel bij The Swans en binnen no time was hij de generaal op het middenveld. Hij stond aan de basis van praktisch elke aanval van The Swans. Ferrie viel echter niet alleen op vanwege zijn heerlijke spel. Hij was ook een temperamentvolle speler die af en toe over de schreef ging. Tegen een Engels kracht zei hij daarover: ‘Gek? Ik ben niet gek, ik wil alleen graag winnen.’

De fanatieke supporters van Swansea hadden Bodde al lang in hun harten gesloten en gaven hem de liefdevolle bijnaam ‘The Evil Genius’.

Bodde’s ster rees verder en zijn naam werd in verband gebracht met grote Engelse clubs en zelfs het Nederlands elftal. Bodde, niet vies van enig bravoure, vond zichzelf tien keer beter dan sommige spelers die toenmalig bondscoach Bert van Marwijk op het oog had voor Oranje.

Op een koude vrijdagavond in november 2008 sloeg het noodlot echter toe voor Bodde. Bij een onschuldig duel raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie. Ferrie revalideerde maar keerde nooit terug op zijn oude niveau. Een fanatieke fan van Swansea omschreef het als, ‘the greates player the Premier League has never seen’. Zijn contract bij Swansea kreeg geen verlenging en trainingsstages bij Reading en ADO leverden niets op. Sinds 2012 was Bodde actief bij zondagtopklasser Haaglandia en trainer van derde klasser SV Wateringse Veld.

Begin april 2014 werd de voetbalwereld opgeschrikt met het nieuws dat Bodde met een bacteriële infectie met spoed was opgenomen in een ziekenhuis. Tijdens zijn verblijf kreeg hij een longontsteking en werd hij in een kunstmatige coma gebracht om schade aan organen te voorkomen. Vijf dagen later, op vrijdag, ontwaakte hij uit zijn coma en gaf hij bij de artsen aan dat hij graag zaterdag Swansea City – Aston Villa en zondag ADO Den Haag- AZ wilde volgen. Tijdens beide wedstrijden zong men Ferrie Bodde toe en hingen er spandoeken in de stadions.

(Foto: YouTube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *