Frank Anthony Stapleton (1956)

frank-stapleton

Frank Anthony Stapleton (10 juli 1956). Ierse aanvaller die een blauwe maandag speelde bij Ajax.

Frank Stapleton begon zijn voetbalcarrière als junior bij het Londense Arsenal in 1972. Daarvoor was hij afgewezen door Manchester United. Bij Arsenal maakte hij in 1975 zijn debuut in het eerste elftal tegen Stoke City. Hij bleef tot 1981 bij de club en werd driemaal clubtopscorer. In 300 wedstrijden in de competitie, de beker en internationaal scoorde hij 108 doelpunten. In het seizoen 1977/1978 maakte Stapleton een doelpunt in de gewonnen FA cup finale tegen Manchester United.

In 1981 verkaste hij voor een bedrag van 900.000 pond naar Manchester United. Hiermee won hij in 1983 en 1985 de FA cup. Hij speelde er 365 wedstrijden en scoorde 78 doelpunten. In 1987 vertrok hij naar Ajax. Door een hernia is hij hier niet goed uit de verf gekomen en hij speelde slechts vier (competitie)wedstrijden waarin hij niet tot scoren kwam. Tijdens Europacupwedstrijden scoorde hij eenmaal. Hierna werd hij uitgeleend aan RSC Anderlecht, alvorens hij terugkeerde naar Engeland. Hij werd er onder meer speler-coach bij Bradford City. In 1995 beëindigde hij zijn carrière.

Stapleton staat in Engeland bekend als de eerste voetballer die voor twee verschillende clubs heeft gescoord in een FA Cup-finale. Na 223 competitieduels en 60 goals verkaste Stapleton in 1987 op 31-jarige leeftijd naar het Ajax van trainer Johan Cruijff. Wederom een opmerkelijke transfer. Een transfer die nog altijd symbool staat voor de vele latere miskopen bij Ajax.

Mede door een hernia kwam Stapleton slechts tot vier competitiewedstrijden in Amsterdam. Al snel had Ajax genoeg van de relatief oude Ier en werd hij verhuurd aan Anderlecht. In 1988 keerde de aanvaller al weer terug naar Engeland. De sterke puntspeler beleefde nog enkele mooie jaren bij Blackburn Rovers en Bradford City. In 1995 hield de 70-voudig Iers international het voor gezien.

In het Ierse nationale elftal was Frank Stapleton een vaste waarde met 78 wedstrijden en een toenmalig recordaantal van twintig doelpunten. Hij maakte zijn debuut op twintigjarige leeftijd in de oefenwedstrijd tegen Turkije. Hij scoorde al binnen drie minuten nadat hij het veld inkwam. Aanvaller Stapleton was aanvoerder van het Ierse team dat er bijna voor zorgde dat Nederland geen Europees Kampioen werd in 1988. Tot 1990 bleef hij verbonden met het nationale elftal.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *