Frank Neubarth (1962)

Frank Neubarth (29 juli 1962) werd vooral bekend als speler van Werder Bremen. ‘Der stürmer’ scoorde 97 goals in 317 Bundesliga. Hij verschalkte daarmee de titel ‘Deutscher Meister’ en ‘DFB-Pokalsieger’.

De één meter 90 lange spits die ook jaren leider in de verdediging was, begon zijn betaalde voetballoopbaan bij Werder, de club uit Bremen. In Noord-Duitsland voelde hij zich overduidelijk thuis. Dit leverde een gelukkig huwelijk op van 14 seizoenen (1982 – 1996). Hij scoorde in bijna elk seizoen.

Hij won de DFB-Pokal in 1991 en in 1994, daarnaast de UEFA Cup Winners’ Cup in 1992. In 1988 en 1993 hielp hij Bremen aan de titel in de Bundesliga. In het seizoen 1986-1987 scoorde hij (zijn record-aantal) 20 doelpunten. Dit resulteerde in een 3e plaats in de eindschikking.

Seizoen 1986-1987 werd een domper voor de verdediger die ook prima aanvallend uit de spreekwoordelijke voeten kon en in de slotfase bij een achterstand vaak alsnog, met succes, in de spits werd geposteerd. Hij kwam dit betreffende seizoen een schamele vijf maal in actie door een blessure. Hierdoor scoorde hij dat seizoen niet. ‘De pechvogel van het seizoen’ brak twee maal zijn rechter scheenbeen.

Voor zijn carrière werd gevreesd maar Neubarth was voor geen kleintje vervaard en wist er weer boven op te komen. Neubarth die al die jaren bij Bremen prima samen werkte met coach Otto Rehhagel zou nog tot 1996 vele malen van grote waarde zijn voor Werder.

De boomlange Neubarth mag zich ook international noemen. Zijn enige interland was in eigen land tegen Argentinië in 1988 als voorbereiding op het EK (ook in eigen land). Spits Neubarth werd 9 minuten voor tijd ingebracht voor de moegestreden Dieter Eckstein.

Werder, met Neubarth in de gelederen, won in 1992 de Europa Cup II. Er werd in het Estádio da Luz, Lissabon,  gewonnen van A.S. Monaco. De Duitsers scoorden vlak voor en na de rust en het werd 2-0 door doelpunten van Klaus Allofs en Wynton Rufer. Neubarth werd in de 75e minuut gewisseld maar toen leek de overwinning al een feit. In de halve finale had Werder Club Brugge in een tweeluik uit de beker gewipt.

In 1996 was het tijd voor Frank Neubarth om te stoppen. Hij hing zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen. Dit nadat hij het laatste seizoen (nog maar) 15 wedstrijden in actie was gekomen. Wel scoorde hij, volledig volgens zijn traditie, nog wel dat seizoen een (hele) goal.

Neubarth besloot trainer te worden en werd dat van Schalke ’04 als opvolger van Huub Stevens. Dit was een kortstondig avontuur en na twee seizoen Holstein Kiel werd hij aangesteld bij Carl Zeiss Jena in 2007.  Hier volgden na vijf wedstrijden de ‘witte zakdoekjes’ en werd hij ontslagen na een desastreuze seizoensstart. In 2011 werd hij Technisch Directeur bij VFB Oldenburg.

(Foto: Youtube)