Frans Tebak (1927-2002)

Franciscus Antonius Maria ‘Frans’ Tebak (20 september 1927 – 8 augustus 2002) was een verdediger die in de jaren ’40, ’50 en ’60 bijna zeshonderd wedstrijden speelde voor EVV Eindhoven. Het huidige FC Eindhoven. In 1954 greep Tebak met de Blauw-witten, destijds een nationale topclub, de landstitel. Op bovenstaande foto staat Frans links van zijn Oranje-ploegmakker Klaas Lugthart.

Het begin en de gouden jaren

Frans Tebak (links). Rechts zijn Oranje-ploegmakker Klaas Lugthart

Frans Tebak begon zijn voetballoopbaan bij EVV Eindhoven op achttienjarige leeftijd. Tebak was één van de dragende krachten van FC Eindhoven, dat in de jaren ’50 glorieuze tijden kende. Onder leiding van trainer Wim Groenendijk greep de club in 1953 het kampioenschap van het Zuiden (Eerste Klasse D) door PSV in een beslissingswedstrijd te verslaan. Dit duel, gespeeld in De Vliert in Den Bosch, eindigde in een 2-1 overwinning voor Eindhoven. Frans van Tuijl en Piet van Rooij waren de doelpuntenmakers. In de kampioenscompetitie eindigde Eindhoven net als RCH Heemstede op zeven punten. Hierdoor moest een beslissingswedstrijd de kampioen van 1953 aanwijzen. RCH was de gelukkige en won de wedstrijd na verlenging met 2-1.

In deze jaren maakte vooral de verdedigingslinie van Eindhoven veel indruk in voetballend Nederland. Frans Tebak vormde samen met de oersterke Frans van Tuijl het verdedigingsduo, met daarachter doelman Jan Hanssen. Dit trio stond bekend als ‘De schrik van het Zuiden’. De verdediging was een solide basis om een jaar later het kampioenschap wél te pakken. Wederom kroonde Eindhoven zich tot de beste club van de Eerste Klasse D en in de kampioenscompetitie waren DOS, PSV en DWS een maatje te klein waardoor de club het landskampioenschap greep. Opmerkelijk in deze kampioenspoule was de uitslag PSV – Eindhoven: in het hol van de leeuw won Eindhoven met maar liefst 0-4. Deze uitslag toont goed aan hoe de verhoudingen lagen in de jaren ’50: in Eindhoven was niet PSV de grote club, nee dit was EVV Eindhoven.

Staand v.l.n.r. Willy Schmidt, Frans van Kemenade, Piet van Rooy, Frans van Tuyl, Jan Hanssen, Noud van Melis. Zittend v.l.n.r. Jan Louwers, Lambert van Tuyl, Jo Tebak, Cor Vlemmix en Frans Tebak.

In Oranje

Tijdens de gouden Eindhover jaren kon het niet uitblijven dat spelers opgeroepen zouden worden voor Oranje. Op 19 oktober 1952 was het de beurt aan de 25-jarige Tebak, die in de thuiswedstrijd tegen België mocht debuteren. Door twee fouten van doelman Piet Kraak ging het duel ongelukkig verloren. In totaal zou Tebak tien interlands spelen voor Oranje, waarvan hij er slechts twee zou winnen. In 1953 van België en in 1954 van Engeland. Beide wedstrijden eindigden in 1-0 voor Oranje.

Oranje in 1953 in actie tegen België. Staande, van links naar rechts: Joop Odenthal , Lieuwe Steiger, Jan Klaassens, Louis Biesbrouck, Rinus Terlouw en Frans Tebak. Zittend vlnr. Louis Overbeeke, Max van Beurden, Rinus Bennaars, Noud van Melis en Gerard Gruisen.

Keurslager Tebak

Zijn 500ste wedstrijd speelt Tebak op 7 mei 1961 tegen Blauw-Wit. Als blijk van waardering zal de inmiddels 33-jarige clubicoon een gouden polshorloge ontvangen van het bestuur van Eindhoven. Frans Tebak beëindigde zijn carrière in de zomer van 1965 en zou tot bijna 600 wedstrijden komen voor de Eindhovenaren. Na zijn voetballersbestaan ging Tebak verder als eigenaar van zijn slagerij. Midden jaren ’50 opende keurslager Tebak de deuren, die op moment van schrijven nog altijd geopend zijn. Het nageslacht van de voetballer beheert de winkel tegenwoordig.

Frans Tebak overleed in augustus 2002 op 72-jarige leeftijd.

Vol trots toont Frans Tebak zijn gouden polshorloge. De verdediger kreeg het kostbare uurwerkje vanwege zijn 500ste wedstrijd in dienst van FC Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *