Gary Lineker (1960)

Gary Lineker

Gary Winston Lineker (30 november 1960) was in zijn tijd een echte goaltjesdief van onder anderen FC Barcelona en Tottenham Hotspur. Ook werd hij bekend van de uitspraak “Voetbal is een simpel spel; 22 mannen rennen achter een bal aan en uiteindelijk winnen de Duitsers.” Tegenwoordig presenteert Gary Lineker het bekende Engelse voetbalprogramma Match of the Day op de BBC.

Lineker begon zijn carrière bij Leicester City in 1976 en brak door in het eerste team aldaar in 1978. Door zijn goals promoveerde Leicester in het seizoen 1982/83. En in het seizoen 1984/85 werd hij topscorer in de Engelse competitie. Het leverde Lineker zoveel roem dat hij een naar Everton FC in de wacht wist te slepen. Een groot succes want hij bekroonde zich meteen tot Engels topscorer.

Ook speelde hij het Wereldkampioenschap voetbal 1986 in Mexico, waar hij topscorer van het toernooi werd, ondanks dat Engeland in de kwartfinales werd uitgeschakeld. Dit zorgde er voor dat Barcelona Everton een bod deed dat ze niet konden weigeren en na slechts één seizoen Everton verhuisde Lineker al naar Spanje. Het verblijf in Spanje was geen groot succes, maar Lineker won wel een Europa Cup II in 1989.

In 1989 verhuisde Lineker weer terug naar Engeland, waar hij bij Tottenham Hotspur ging spelen, met meer succes. De Spurs wonnen de FA Cup in 1991. In 1993 verraste Lineker de voetbalwereld met een transfer naar het Japanse Nagoya Grampus Eight. Een teenblessure zorgde er echter voor dat Lineker in 1994 besloot te stoppen met zijn actieve voetballeven. In totaal speelde Lineker 80 keer voor het nationale elftal van Engeland, Hierin wist hij 48 goals te maken. Slechts eentje minder dan het record van Sir Bobby Charlton.

Mogelijk nog het meest opvallende aan Lineker was dat hij in zijn gehele carrière als profvoetballer nooit ook maar één gele of rode kaart heeft ontvangen.

In oktober 2003 zorgde een actie van Gary Lineker ervoor dat er zo’n €8.000.000 werd opgehaald voor Leicester City, waardoor de club kon blijven bestaan. Criticasters zagen dit als een ego-trip, maar Lineker heeft het altijd bestempeld als liefdadigheid. Tegenwoordig presenteert Gary Lineker het bekende Engelse voetbalprogramma Match of the Day op de BBC.

In juli 2008 kwam in het nieuws dat Lineker de wedstrijden in de Nederlandse Eredivisie ging analyseren op Eredivisie Live. Nog geen jaar na het tekenen van zijn contract stopte hij hiermee.

(Foto Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *