Georg Schwarzenbeck (1948)

Hans-Georg_Schwarzenbeck

Hans-Georg ‘Katsche’ Schwarzenbeck (3 april 1948) was een Duitse voorstopper die zijn hele carrière bij Bayern München speelde. Was in de verdediging de vaste secondant van Franz Beckenbauer. Dat leverde hem de bijnamen ‘Katsche’ en ‘Putzer des Kaisers’ op.

Georg Schwarzenbeck speelde zijn hele carrière voor één club: Bayern München. In de jaren ‘60 en jaren ‘70 kwam dat vaker voor. Denk maar eens als spelers als: Sepp Maier en Gerd Müller (Bayern München), Bernd Hölzenbein en Jürgen Grabowski (Eintracht Frankfurt), Berti Vogts (Borussia Mönchengladbach) en Wolfgang Overath (1. FC Köln).

Voetballen leerde Schwarzenbeck al jong op straat, net zoals andere grote voetballers uit die tijd. Op negenjarige leeftijd begon hij bij Sportfreunde München te voetballen. Een paar jaar later vertrok hij naar de jeugd van Bayern München.

Bij zowel Bayern als de Nationalmannschaft, waar hij in 1971 debuteerde, vormde Schwarzenbeck in de verdediging een duo met ‘der Kaiser’ Franz Beckenbauer. Beiden waren precies even lang, toch waren ze op ongeveer alle andere vlakken elkaars tegenpolen. Beckenbauer was een elegante en lichtvoetige speler terwijl Georg het moest hebben van zijn eenvoudige stijl en fysieke gesteldheid. Zijn gebrek aan subtiliteit compenseerde hij met zijn verschijning en harde tackles.

Deze eigenschappen vormden echter wel de perfecte aanvulling op elkaar. De centrale verdediger zorgde ervoor dat Der Kaiser zijn beroemde liberostijl kon spelen. Dat leverde Schwarzenbeck de bijnamen ‘Katsche’ en ‘Putzer des Kaisers’ op.
Samen wonnen ze vele prijzen, eerst het EK voetbal 1972 in België. Dat werd gewonnen door in de finale de Sovjet-Unie met 3-0 te verslaan, zijn eerste internationale titel. Twee jaar later zou de volgende al worden binnengehaald. Op het WK voetbal 1974 in eigen land, bleek West-Duitsland opnieuw de beste ploeg te zijn. Twee jaar later stond Schwarzenbeck opnieuw in de finale van een groot toernooi, ditmaal het EK voetbal in Joegoslavië. In de finale trof het Duitse elftal Tsjecho-Slowakije. Na een 0-2 achterstand kwamen de Duitser terug tot 2-2. In de verlenging werd niet meer gescoord. Tijdens de strafschoppenreeks bracht uiteindelijk de wereldberoemde penalty van Panenka de beslissing, hij werd met zijn team Europees kampioen.

Twee jaar later was Schwarzenbeck er op het WK voetbal 1982 in Mexico, nog steeds bij. Hij kwam echter geen enkele wedstrijd binnen de lijnen en besloot zijn interlandcarrière af te sluiten. Hij speelde 44 interlands en trof nimmer doel.

Zijn belangrijkste doelpunt bij Bayern München scoorde hij in 1974 tijdens de finale van de Europacup I tegen Atlético Madrid. Het is de eerste keer dat Bayern de finale bereikt en het wil die avond bij Bayern totaal niet lopen. Alle vedetten laten het na om hun klasse te etaleren. Het absolute dieptepunt die avond is Franz Beckenbauer, hij heeft meer oog voor de camera’s aan de zijlijn, dan voor zijn teamgenoten. Na 90 minuten staat het nog steeds 0-0 en er dat betekent: verlenging. In de 114e minuut maakt Luis Aragonés de bevrijdende 1-0 voor Atlético, de overwinning is bijna binnen. Schwarzenbeck loopt zich al de hele avond te ergeren aan het gedrag van zijn medespelers. Maar dan in de 119e minuut van de wedstrijd krijgt hij ineens de bal aangespeeld van Beckenbauer, uitgerekend hij. Vanaf een afstand van dertig meter, schiet hij met al zijn woede de bal recht op het doel af. De bal is onhoudbaar voor de keeper en door dit doelpunt dwingt ‘Katsche’ een return af. Deze wordt vervolgens twee dagen later gewonnen met 4-0 door Bayern. Gerd Müller maakt twee doelpunten evenals Uli Hoeneß.

Na bijna twee seizoenen langs de kant te hebben gestaan met een gescheurde achillespees, stopte Schwarzenbeck noodgedwongen in 1981 zijn actieve carrière. Hij was op dat moment nog maar 32 jaar, wat nog niet erg oud was voor een verdediger van zijn kaliber. Vanaf oktober 1967 tot augustus 1979 speelde hij als voorstopper 416 wedstrijden voor Bayern München waarin hij 21 doelpunten maakte.

Zijn prijzenlijst:
• Kampioen van de Bundesliga: 1969, 1972, 1973, 1974, 1980 en 1981
• Winnaar van de DFB-Pokal: 1967, 1969 en 1971
• Europacup I: 1974, 1975 en 1976
• Europacup II: 1967
• Wereldbeker voor clubteams: 1976

In tegenstelling tot vele andere voetballers, waaronder Beckenbauer, hield Schwarzenbeck helemaal niet van alle media-aandacht. Ondanks de grote successen die hij vierde met Bayern München en die Mannschaft bleef hij heel gewoon en bescheiden. Bij het eeuwfeest van Bayern München kwam hij kort in beeld, maar het was duidelijk te zien dat hij zich ongemakkelijk voelde bij alle aandacht.

Tegenwoordig heeft de oud-speler een sigarenzaak in München, waar enkele jaren geleden een reportage over hem is opgenomen voor het tv-programma Sportpaleis De Jong.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *