Gerald Asamoah (1978)

Gerald Asamoah

Gerald Asamoah (3 januari 1978) was een Duitse aanvaller met Ghanees bloed. Hij was de eerste donkere voetballer in het Duitse elftal na de hereniging. ‘Ich bin von allen deutschen Nationalspielern bisher am schwärzesten’, zei hij.

Asamoah werd geboren in Mampong Ghana en vertrok in 1990 op 12–jarige leeftijd naar Duitsland. De eerste herinnering aan Duitsland was, dat de kleine Gerald weigerde om uit de auto te komen, omdat het veel te koud. In Duitsland werd hij herenigd met zijn vader die acht jaar eerder vanuit Ghana was geëmigreerd.

Hij sloot zich aan bij Werder Hannover en later stadgenoot Hannover 96. Hij debuteerde bij de Noord-Duitse club in 1996 in de Regionalliga Nord. Hij speelde twee seizoen op dit niveau en was daarna nog een jaar te bewonderen in de 2e Duitse Bundesliga. In 1999 werd Asamoah ingelijfd door Schalke ’04, waar hij maar liefst elf seizoen actief zou blijven. Hij speelde 275 competitiewedstrijden en won de DFB Pokal in 2001 en 2002.

In het seizoen 2009/2010 kwam Gerald nog maar amper aan spelen toe bij die Königsblauen en hij verkaste naar FC St. Pauli. Net als in Gelsenkirchen werd Asamoah ook die Kiezkicker razend populair. Hoewel hij er maar één seizoen actief was. Hij sloot zich vervolgens aan bij Greuter Fürth. Met de Zuid Duitsers promoveerde hij in 2012 naar de Bundesliga. Voor Asamoah begonnen de jaren te tellen en in de zomer van 2013 keerde hij terug naar Schalke. Zijn profloopbaan sloot hij af. Sindsdien is Asamoah actief in het tweede team van die Knappen.

Buiten het veld viel Asamoah zelden uit de toon.Toch kwam hij één keer ‘negatief’ in de media. Tijdens zijn tijd in Hamburg besloot hij, na een met champagne doordrenkte avond op de Reeperbahn, twee dames mee te nemen na zijn appartement. Wat Asamoah niet wist, was dat zijn vrouw daar ook toevallig was. Zij verbleef normaal gesproken in hun huis in de buurt van Gelsenkirchen. Zijn vrouw hoorde de twee dames en Gerald in de kamer en stormde vanuit de slaapkamer naar binnen en greep een mes om haar geslachtsgenoten te lijf te gaan. De catfight resulteerde in een ziekenhuisbezoek van de vrouw van Gerald omdat zij zichzelf met het mes had verwondt.

De carrière van Asamoah is opmerkelijk vanwege zijn hartkwaal. In 1998 gaven de dokteren hem het advies te stoppen met voetbal. Hij sloeg het advies in de wind en speelde zijn wedstrijden altijd op eigen risico. Wel had de medische staf de nodige medische apparatuur bij de hand mocht het misgaan.

Gerald debuteerde in 2001 in het Duitse elftal dat onder leiding stond van Rudi Völler. Hij was daarmee de eerste donkere voetballer in de Duitse Mannschaft na de hereniging. Erwin Kostedde en Jimmy Hartwig ging hem wel voor als international, maar dan in de West Duitse nationale ploeg. Bovendien waren zowel Kostedde als Hartwig het resultaat van de romance tussen een Duitse vrouw en een Amerikaanse militair. Asamoah was de eerste Duitse international zonder Duits bloed. Hij was bovendien de donkerste. ‘Ich bin von allen deutschen Nationalspielern bisher am schwärzesten’, grapte hij.

Bij zijn eerste optreden in de nationale ploeg scoorde hij direct. Bij zijn wissel later in de wedstrijd, kreeg hij een staande ovatie. Hij speelde daarna meer dan veertig interlands. Hij behoorde tot de selectie voor onder meer het WK 2002, de Confederations Cup 2005 en het WK 2006.

Gerald Asamoah opende eind 2001 als oudedagsvoorziening een luxe hotel in de Ghanese hoofdstad Accra, genaamd Asa Royal Hotel.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *