Gerd Müller (1945 – 2021)

Gerd ‘Der Bomber’ Müller (3 november 1945 – 15 augustus 2021) was een Duitse doelpuntengarantie die vrijwel zijn hele carrière voor Bayern München en ‘Die Mannschaft’ speelde. Müller hoort zeker thuis in het rijtje van de beste spitsen aller tijden.

In het seizoen 1963/64 maakte Müller bij Nördlingen in 31 wedstrijden 46 goals. Daarmee dwong hij een transfer naar Bayern München af. In München maakte Müller al in zijn eerste jaar 35 goals in 32 wedstrijden. Ook de jaren die volgden bleef hij aan de lopende band scoren. In de 441 wedstrijden, die hij voor Bayern speelde, kwam Müller tot 401 goals, wat hem de bijnaam “Der Bomber” opleverde.

Voor de nationale ploeg, (destijds nog West-Duitsland), kwam Müller 62 keer uit. Daarin scoorde hij 68 keer. Met ‘Die Mannschaft’ werd Müller Europees Kampioen in 1972 en twee jaar later bracht hij Duitsland in eigen land de wereldtitel door in de finale tegen Nederland de beslissende treffer (2-1) te maken.

Herman Kuiphof, tv-commentator van de NOS, verweerde zich tegen zijn eigen ongeloof en sprak die ene onthutste zin uit: ‘Zijn we er tóch ingetuind.’ De ontreddering had een naam: Gerd Müller. De midvoor aller midvoors. Der Bomber von Bayern. Müller zat helemaal niet in de wedstrijd. Maar hij liep zich één keer op het gepaste moment vrij, vlak voor rust, en zette van dichtbij Jan Jongbloed op het verkeerde been (2-1). Met een  ogenschijnlijk gerieflijk balletje, dat eenvoudig te keren leek.

In het boek “legendarische voetbalhelden” van journalist Raf Willems wordt Müller ook treffend getypeerd:

“Hij sloop als een silhouet door het strafschopgebied. Het spel trok aan hem voorbij. Plots werd de schaduw mens en scoorde. Ongecompliceerd, vanuit het niets. Met zijn hoofd, buik, achterwerk, een knie. Of met een keiharde, korte knal. Van achter de rug van de verdwaasde verdediger. Uit stand, de brede wreef ertegen. Zijn positiespel was zó uniek Mülleriaans, dat hij de bal letterlijk naar zich toe zoog. Der Bomber verplichtte de bal tot lichaamscontact, tot gemeenschap als het ware, die vrijwel altijd uitmondde in de geboorte van een goal.”

In het seizoen 1978/79 kwam er een einde aan het Gerd Müller-tijdperk in München. De trefzekere spits vertrok namelijk naar de Verenigde Staten, om daar voor Fort Lauderdale Sun uit te komen. Bij die club speelde toen ook George Best. Na het tweede jaar (1980) stopte Müller met voetballen. Hij had toen 477 goals gescoord in 490 wedstrijden.

Gerd Müller sloot zijn loopbaan af met indrukwekkende cijfers: namelijk Vier keer Meister, vier keer DFB-Pokalsieger. Drie keer de Europa Cup I, één Europa Cup II, één wereldbeker. Met West-Duitsland Europees èn wereldkampioen. Müller, die zijn loopbaan afsloot in de VS, speelde maar liefst 585 officiële wedstrijden en maakte liefst 533 goals, waarvan een Duits recordaantal van 68 in 62 interlands en ruim 60 in Europese duels.

Na gestopt te zijn met voetballen runde Müller een tijdje zonder veel succes een restaurant in Amerika. Daarna keerde hij terug naar Europa, waar hij alcoholproblemen kreeg. Na deze overwonnen te hebben, ging hij weer bij Bayern München aan de slag; ditmaal bij de amateur- en jeugdsector van die club.

In 2015 maakte Bayern München bekend dat ‘Der Bomber’ lijdt aan de ziekte Alzheimer. Karl-Heinz Rummenigge liet weten dat er binnen de Bayern-familie altijd plek is voor Gerd. En dat de club Gerd en zijn familie altijd zal ondersteunen, waar nodig.

Op 15 augustus 2021 overleed Gerd Müller op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer.

(Foto : Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *