Gerrit Visser (1903-1984)

Gerrit Visser

Gerrit Visser (2 februari 1903 – 3 maart 1984) was, tot dusver bekend, de eerste Nederlandse profvoetballer ooit. De aanvaller was daarmee ook de eerste beroepsvoetballer in het buitenland.

Visser speelde in Nederland voor Stormvogels. In 1925 vertrok hij naar de Verenigde Staten om voor Bethlehem Steel te gaan spelen in de American Soccer League. In 1927 tekende Visser een contract bij Detroit Holley Carburetor FC. Daarvan is bekend dat hij in de halve finale van de National Challenge Cup twee keer scoorde tegen Sparta. In de finale was Fall River Marksman echter veel te sterk. Detroit Holley Carburetor verloor met maar liefst 7-0. Visser zou in Detroit spelen tot 1931.

Veel mensen denken dat Beb Bakhuys of Faas Wilkes de eerste Nederlandse profvoetballer in het buitenland was. Later dacht men dit van ‘vliegende keep’ Gerrit Keizer. Hij was doelman bij Ajax en Arsenal. In 2007 ontdekte sportgeschiedenis.nl echter dat Gerrit Visser deze primeur toekomt.

In 1925 vertrok de aanvaller naar de Verenigde Staten. Historicus Colin Jose van de National Soccer Hall of Fame schrijft over zijn aanwezigheid in de competitie: ‘A Dutch international who played seven times for his country in 1924 and 1925. Visser played three games for Bethlehem Steel late in the 1925-26 season scoring four goals in three games.’

Bethlehem Steel F.C. was actief in de American Soccer League – in de periode 1921-1933 de allereerste professionele voetbalcompetitie van betekenis in de Verenigde Staten. Uit het feit dat Visser deel uitmaakte van het eerste elftal van dit team blijkt dat hij een professionele voetballer was. Visser zat eerst een tijd op de bank maar in 1926 speelde hij toch zijn eerste wedstrijd.

Gerrit Visser speelde zeven interlands en overleed in 1984 in Washington. Hij overleed in december 1984 in Wenatchee, Washington.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *