Gianfranco Zola (1966)

Gianfranco Zola

Gianfranco Zola (5 juli 1966) is een voormalig aanvaller uit Italië. De kleine spelmaker is met name bekend van zijn periode bij Chelsea, waar hij in 1996 kwam te spelen. Toenmalig manager Ruud Gullit haalde Zola destijds voor een kleine vijf miljoen euro op uit zijn geboorteland.

De Italiaan begon met voetballen bij amateurclub Corrasi Oliena. Daarna tekende hij in 1984 een contract bij Nuorese. Via ASD Torres kwam Zola in 1989 bij het Napoli van Diego Maradona terecht. Hier werd hij de doublure van de Argentijnse wereldster. Maradona en Zola bleken namelijk een goede klik te hebben en trainden samen veel op vrije trappen. Maradona wordt dan ook wel gezien als de leermeester van Zola. Met Napoli won Zola overigens in 1990 het landskampioenschap. Ook pakte hij en zijn teamgenoten in 1991 de Supercoppa.

In 1993 trok Parma de getalenteerde speler aan, maar werd het ondanks de winst van de UEFA Cup en de UEFA Super Cup geen groot succes. Manager Carlo Ancelotti kon geen ideaal systeem bedenken waarin hij de creatieveling kwijt kon, waarop Zola in 1996 naar Chelsea vertrok. In Londen groeide Zola uit tot een publiekslieveling en één van de beste spelers ooit die Chelsea heeft gekend. Onder aanvoering van de spelbepaler werden er onder meer twee FA Cups, een League Cup en een UEFA Super Cup gepakt.

In 2003 besloot Zola terug te keren naar Italië en te gaan spelen voor Cagliari. De aanvaller leidde Cagliari in zijn eerste seizoen direct naar de Serie A. Vervolgens tekende hij bij voor een seizoen en sloot zijn carrière in juni 2005 in stijl af met twee treffers in zijn laatste wedstrijd. Dit was tegen Juventus. 629 wedstrijden en 197 doelpunten zijn er wat voor eeuwig in de voetbalgeschiedenisboeken staat, als je zoekt op Gianfranco Zola.

Zola speelde 35 wedstrijden voor het Italiaanse elftal, Le Squadra Azzurra. Hierin scoorde hij negen keer, waaronder drie keer in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Litouwen (4-0) in Reggio Emilia. Hij speelde voor zijn vaderland op het WK 1994 en het EK 1996. Het WK 1994 verliep voor Zola dramatisch. In de achtste finale tegen Nigeria toonde de Mexicaanse scheidsrechter Arturo Brizio Carter hem de rode kaart. De kleine spelmaker zou tijdens het toernooi niet meer in actie komen voor Italië. Het land kwam wel tot de finale. Daarin verloor het na strafschoppen van Brazilië.

Gianfranco Zola hield in 2005 op met voetballen en startte vervolgens zijn trainerscarrière op. Hij begon als assistent-trainer bij de -21 ploeg van Italië. Ook was hij tussen 2008 en 2010 manager van West Ham United. Tot 2013 was hij manager van Watford.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *