Gianfranco Zola (1966)

Gianfranco Zola (5 juli 1966) is een voormalig aanvaller uit Italië. De kleine spelmaker is met name bekend van zijn periode bij Chelsea, waar hij in 1996 kwam te spelen. Toenmalig manager Ruud Gullit haalde Zola destijds voor een kleine vijf miljoen euro op uit zijn geboorteland.

Zola begon met voetballen bij amateurclub Corrasi Oliena en tekende in 1984 een contract bij Nuorese. Via ASD Torres kwam Zola in 1989 bij het Napoli van Diego Maradona terecht en werd hij hier de doublure van de Argentijnse wereldster. Maradona en Zola bleken een goede klik te hebben en trainden samen veel op vrije trappen, Maradona wordt dan ook wel gezien als de leermeester van Zola. Met Napoli werd Zola overigens in 1990 landskampioen en werd er in 1991 de Supercoppa gepakt.

In 1993 trok Parma de getalenteerde speler aan, maar werd het ondanks de winst van de UEFA Cup en de UEFA Super Cup geen groot succes. Manager Carlo Ancelotti kon geen ideaal systeem bedenken waarin hij de creatieveling kwijt kon, waarop Zola in 1996 naar Chelsea vertrok. In Londen groeide Zola uit tot een publiekslieveling en één van de beste spelers ooit die Chelsea heeft gekend. Onder aanvoering van de spelbepaler werden er onder meer twee FA Cups, een League Cup en een UEFA Super Cup gepakt.

In 2003 besloot Zola terug te keren naar Italië en te gaan spelen voor Cagliari. Zola, die 35 interlands speelde voor Le Squadra Azzurra, hield in 2005 op met voetballen en startte vervolgens zijn trainerscarrière op. Hij begon als assistent-trainer bij de -21 ploeg van Italië en was tussen 2008 en 2010 manager van West Ham United. Tot 2013 was hij manager van Watford.

(Foto:Wikipedia).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *