Gilles de Bilde (1971)

Gilles de Bilde

Gilles de Bilde (9 juni 1971) was een speler van onder meer Eendracht Aalst, Anderlecht en PSV. ‘De Ket’ was een bij vlagen briljante spits, maar stond ook bekend vanwege zijn agressieve gedrag, met een vuistslag in het gelaat van Krist Porte als dieptepunt.

De snelle aanvaller debuteerde in het profvoetbal bij Eendracht Aalst in 1992. Daar ontpopte hij zich tot een veelscorende spits, die zich al snel in de kijker speelde bij de topclubs. In 1995 won hij zelfs de Gouden Schoen in België. Trainer Jan Boskamp haalde hem naar Anderlecht, waar hij het scoren gewoon voortzette.

Op 21 december 1996 voltrok zich een triest dieptepunt in de carrière van de goaltjesdief, toen hij Krist Porte van zijn vorige club Eendracht Aalst een vuistslag in het gezicht gaf. De verdediger brak zijn neus en oogkas, en scheurde zijn netvlies. De Bilde werd geschorst tot 31 maart 1997.

De positie van De Bilde in het Belgische voetbal was nagenoeg onhoudbaar. Toenmalig PSV-trainer Dick Advocaat haalde hem daarop naar Eindhoven voor drie miljoen gulden. Daar speelde hij met wisselend succes tot en met 1999.

Na zijn periode bij PSV speelde ‘De Ket’ nog bij Sheffield Wednesday, Aston Villa, Anderlecht en Lierse SK. Daar zette hij in 2004 een punt achter zijn professionele carrière.  Vanaf 2005 speelde hij nog drie seizoenen voor derdeklasser KVC Willebroek-Meerhof. In 2006 miste hij hier nog een wedstrijd omdat hij rouwde om het overlijden van zijn hond.

Gilles de Bilde speelde 25 interlands voor de Rode Duivels en scoorde daarin twee goals.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *