Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Grzegorz Lato (1950) - Kent u deze Nog

Grzegorz Lato (1950)

Grzegorz Lato (8 april 1950) was een snelle en productieve rechterspits uit de gouden tijd van het Poolse voetbal. Met het Poolse nationale team wist recordinternational Lato de derde plaats te bereiken tijdens het WK van 1974, toen de man van Stal Mielec het tot topscorer bracht.

Lato speelde voor Stal Mielec (295 wedstrijden, 112 doelpunten), KSC Lokeren (64 wedstrijden, 12 doelpunten), Atlante Mexico City (41 wedstrijden, 15 doelpunten). Hij behaalde het Pools landskampioenschap met Stal Mielec in 1973 en 1976, werd topscorer van Polen in 1973 en 1975 en ook nog eens Pools voetballer van het jaar in 1977 en 1981. Toen koos hij in 1980 om te verkassen naar het Belgische om te gaan spelen bij KSC Lokeren. Hiervoor had hij wel een aanbieding van niemand minder dan Pelé afgeslagen die hem graag naar New York Cosmos had willen halen.

Lato heeft 100 interlands met Polen op zijn naam staan, waarvan vier officieuze duels. Hiermee was hij tot 2010 recordhouder, tot Michal Zewlakow hem evenaarde en zijn record verbeterde. De beste prestaties van Lato, bijnaam ‘Bolek’, zijn het winnen van de gouden medaille op de Olympische Spelen van 1972 in München en twee keer een derde plaats op het wereldkampioenschap voetbal van 1974 en 1982. Zelf won hij, als enige Pool ooit,  in 1974 de Gouden Schoen. Dit nadat hij hoogstpersoonlijk Polen met een 1-0 overwinning naar de bronzen medaille had geschoten.

Zowel Polen als Nederland had volgens Lato zelf, toen een wereldelftal. “Wij wonnen de Olympische Spelen in ’72 en we werden derde op het WK. Nederland haalde de WK-finale en had wereldkampioen moeten worden”.  Lato zelf was als stille aanvaller en teamplayer met een bijzonder ‘torinstinct’  misschien wel één van de meest onderschatte spelers in Europa van zijn tijd.

Na zijn spotieve loopbaan ging Lato de politiek in. Van 2001 tot en met 2005 was Grzegorz Lato senator in Polen voor de SLD. Daarnaast was hij trainer van vele clubs in Polen en Canada. Ook werd hij Poolse bondsvoorzitter en kwam hij ooit in botsing met Leo Beenhakker. Op camera en op kleine afstand van de toenmalige bonsdcoach, zegde Lato Beenhakker de wacht aan. Later werd hij ook nog eens in verband gebracht met omkoping.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *