Hakan Şükür (1971)

Hakan Şükür

Hakan Şükür (1 september 1971) beter bekend als ‘de stier van de Bosporus’ was een ware goalgetter. Werd met Galatasaray vier keer kampioen achter elkaar. Şükür is nu parlementariër en houdt hij zich onder meer bezig met sport- en jeugdzaken.

Zijn carrière begon in zijn geboorteplaats Adapazarı. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Bursaspor, dat in de hoogste divisie speelde. Şükür speelde twee goede seizoenen in Bursa. Hij viel op door zijn sterke lichaamsbouw en kopdoelpunten.

Vervolgens bereikte Şükür een overstemming met Galatasaray, één van de grootste clubs van Turkije. Met deze club won hij veel prijzen en scoorde elk seizoen veel doelpunten. Vooral de vier achtereenvolgende kampioenschappen en UEFA Cup waren grote successen. Drie keer werd Şükür topscorer van de Turkse hoogste divisie.

Na de winst van de UEFA Cup werd het tijd voor Şükür om zich te bewijzen in Europa. Nadat hij eerder een aanbieding van de Italiaanse Juventus had afgewezen volgde in 2000 een transfer naar de concurrent Internazionale.  Şükür had het zwaar bij Inter.

De Turkse spits had te maken met zware concurrentie. Vaak werd de spits bekritiseerd door de Italiaanse media. Het gevolg was een matig seizoen waarin Şükür negenmaal scoorde in 24 wedstrijden. Het seizoen daarop haalde Inter ook Emre Belözoğlu en Okan Buruk van Galatasaray.

Nooit eerder speelden zoveel Turkse spelers in het buitenland bij elkaar in hetzelfde team. Weer kende Şükür een moeizame start. Hij kwam niet aan spelen toe tot aan de winterstop van dat seizoen. In de winterstop van het seizoen 2001/02 meldde AC Parma zich voor de robuuste spits. Şükür besloot om bij deze club het seizoen af te maken. Bij Parma maakte Şükür drie doelpunten in vijftien wedstrijden. Deze magere prestatie zorgde ervoor dat Şükür en Parma uit elkaar gingen.

De laatste jaren van zijn carrière was hij veelal te vinden op de bank bij Galatasaray en vervulde hij de rol als pinch-hitter. Na het seizoen 2007/08 heeft hij een punt achter zijn carrière gezet.

Şükür is ook op interlandniveau de succesvolste Turk aller tijden. Şükür maakt al sinds 1994 deelt uit van het nationale team. Veel van zijn doelpunten zijn beslissend geweest. Zo heeft hij op het EK van 2000 de twee doelpunten gescoord tegen België, waardoor Turkije zich wist te kwalificeren voor de volgende ronde. Het bekendste is zijn snelste doelpunt op een WK eindronde ooit, tegen Zuid-Korea in 2002. Dit doelpunt werd al na 11 seconden gescoord. Het was tevens zijn enige doelpunt op het hele WK. Şükür staat ook op de lijst van de meest scorende schutters op internationaal niveau.

Hakan Şükür is lid van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. Op 12 juni 2011 werd Şükür verkozen als lid van het Turkse parlement tijdens de algemene verkiezingen in 2011. Als parlementariër houdt hij zich onder meer bezig met sport- en jeugdzaken.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *