Hallvar Thoresen (1957)

Hallvar Thoresen

Hallvar Thoresen (12 april 1957) was een voetballer van Noors komaf die op eigen houtje naar Nederland kwam, waar hij zich per brief meldde bij FC Twente. Dit beviel goed waardoor hij een contract in de wacht sleepte.

Thoresen (begonnen in Noorwegen bij Larvik TIF) speelde vijf seizoenen voor de Enschedeërs. In 1977 won hij met de club de KNVB beker. In de seizoenen 1979/1980 en 1980/1981 was hij clubtopscorer. In 1981 werd de blonde ranke Noor ingelijfd door PSV, waar hij tot 1988 zou spelen. Met de club uit Eindhoven werd Thoresen drie keer landskampioen, won hij eenmaal de KNVB beker en in 1988 de Europacup I. In dat laatste seizoen, het meest succesvolle van PSV in die periode, speelde hij echter nauwelijks meer. Hij verloor zijn plek aan Hans Gillhaus. Wel heeft Thoresen nog steeds de meeste goals als buitenlander in de eredivisie op zijn naam staan (130).

Na afloop ging hij terug naar Noorwegen waar hij nog twee seizoenen bij de derdeklasser Frigg Oslo FK zou spelen. Vader Gunnar Thoresen gaf het goede voorbeeld want ook Hallvar werd international. Hij wist precies 50 caps, veelal als aanvoerder, vol te  maken waarin hij 9x wist te scoren. Helaas wist hij nooit een groot eindtoernooi te halen.

In 1981 was Thoresen naast onder andere Sylvester Stallone, Michael Caine en Pelé te zien in de film Escape To Victory, over een voetbalwedstrijd in de Tweede Wereldoorlog tussen geallieerde krijgsgevangenen en Duitse kampbewakers.

(Foto: ANP – Dick Coersen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *